Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 23.03.2022. 08:45

Ukinuta zabrana izvoza u Severnu Makedoniju, pomoć traži i BiH

Glavna tema sastanka ministra poljoprivrede Srbije i S. Makedonije bio je izvoz ugovorenih količina pšenice, kukuruza, brašna i ulja pre uvođenja zabrane.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 731
  • 37
  • 0

Ministri poljoprivrede Srbije i Severne Makedonije razgovarali su u Beogradu o Inicijativi Otvoreni Balkan čiji se značaj posebno ističe u aktuelnoj situaciji kada se zatvaraju mnoga tržišta u svetu.

Glavna tema sastanka dva ministra bio je izvoz ugovorenih količina pšenice, kukuruza, brašna i ulja pre uvođenja zabrane. Dogovoreno je da se izvoz na osnovu ranije ugovorenih količina pomenutih proizvoda nastavi utvrđenom dinamikom u narednom periodu, saopštenje je resornog ministarstva.

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom marta donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo - zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja. Razlog donošnja odluke je pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Može da se izvozi sirovo suncokretovo ulje, ali ne i rafinisano?

Kasnije je odobren izvoz sirovog ulja u bocama, a zabranjen rafinisanog. Takođe, u međuvremenu dozvoljen je izvoz pšenice i kukuruza u Albaniju. Ugovorene količine pre zabrane izvoza, biće realizovane u najkraćem roku, rečeno je. Takođe, da zemlje Inicijative Otvoreni Balkan, kao i druge susedne zemlje, mogu računati na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u sektoru hrane.

Očekuje se poseta ministra spoljne trgovine iz Bosne

Inače, inicijativa Otvoreni Balkan ili "Mali Šengen" predstavlja ekonomsku zonu tri zemlje na Balkanskom poluostrvu: Srbiju, Makedoniju i Albaniju sa ciljem povećanja trgovine i saradnje i poboljšanja međusobnih bilateralnih odnosa. Potencijalne članice su Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Prema najavama iz BiH, ove nedelje bi državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Saša Košarac trebalo da poseti Beograd, povodom razgovora o uvozu žitarica iz Srbije u ovu zemlju. Republika Srpska već je formirala spisak svih potrebnih proizvoda - kukuruza, pšenice i drugih artikala, te da se čeka da isto to učini Federacija BiH, kako bi bila zatražena pomoć Srbije. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Zabrana Izvoz Severna Makedonija Srbija Mali Šengen Otvoreni Balkan


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...