Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 23.07.2021. 18:00

Uhapšeni zbog povučenih sredstava iz EU fondova - šteta veća od pola miliona evra

U Poljskoj je privedeno 11 osoba zbog sumnje na lažirane izjave o okolnostima na kojima se zasniva isplata određenih sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Bigstock/mulderphoto
  • 104
  • 23
  • 0

U Poljskoj je 11 osoba privedeno zbog prevara sa subvencijama iz EU fondova vezanih za poljoprivredu, prenosi polsatnews.

Ova grupa podnela je lažno pisane izjave o okolnostima na kojima se zasnivala isplata određenih sredstava za jednu od kompanija koje posluju u stočarskoj industriji. Zahvaljujući ovako pripremljenoj dokumentaciji koja je sadržila fiktivnu podelu zemljišta i veštački stvorene uslove za dobijanje sredstava, tamošnja Agencija za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede dovedena je u zabludu ili kratko rečeno - prevarena.

Sve to je rezultiralo odobrenjem većih iznosa finansijske podrške, između ostalog i iz Programa ruralnog razvoja, objasnili su istražitelji Centralne policijske istražne kancelarije (CBŚP).

Procenjuje se šteta od oko 2,3 miliona poljskih zlota, što je više od pola miliona evra. Prema CBŚP-u pritvoren je jedan državljanin Nemačke, a preostali su iz Poljske. Dvojica su optužena za vođenje kriminalne grupe, a ostali za prevare i podnošenje lažnih dokumenata kako bi dobili subvencije. Starost uhapšenih je od 26 do 62 godine.

Policija je pretresla njihove nekretnine i domove, a istraga te grupe sprovodi se od 2020. godine pod nadzorom okružnog tužilaštva u Olstinu. 

Prema dokazima, sve upućuje na to da je moguće da su delovali u periodu 2010.-2019. Istražitelji ih proveravaju, a ne isključuju ni dalja hapšenja u vezi ovog slučaja. 


Tagovi

Poljska Prevare EU fondovi Subvencije Novac


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.