Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reeksport
  • 27.04.2021. 09:00

Uhapšeni: Grčke breskve i nektarine prodavali Rusima kao srpske

Sumnja se da su odgovorna lica firme "New land of fruit" i "Citrum AKZ", tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi reeksportovali voća kupcima u Ruskoj federaciji.

Foto: Depositphotos/Monartfoto
  • 1.077
  • 104
  • 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odelјenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Poreskom policijom, Upravom carine i Ministarstvom polјoprivrede, uhapsili su petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 polјoprivredna proizvođača osumnjičene da su malverzacijama oštetili budžet Republike Srbije za preko 107.100.000 dinara.

Uhapšeni su N. P. (62) i K. P. (58), odgovorna lica firme "New land of fruit", N. C. (39) i Z. C. (64), odgovorna lica firme "Citrum AKZ", kao i B. K. (44), odgovorno lice privrednog društva "D&B trans" osumnjičene da su zloupotrebili položaj odgovornog lica, prali novac, falsifikovali službene isprave i utajili porez, dok se 63 polјoprivredna proizvođača sumnjiče za pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su N. P., K. P., N. C., Z. C. i B. K., tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali kao da su srpskog porekla kako bi reeksportovali voće kupcima u Ruskoj federaciji.

Krivična prijava za pranje novca i poresku utaju

Oni su, kako se sumnja, napravili lažnu dokumentaciju o otkupu i isplati breskvi i nektarina polјoprivrednim proizvođačima iz Srbije, koju su proizvođači potpisivali, a deo novca koji je uplaćen na njihov račun na ime PDV nadoknade vratili su firmi "New land of fruit".

Na taj način su N. P., K. P., N. C. i Z. C. oštetili budžet Republike Srbije za tačno 107.103.765 dinara, a pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 104.750.000 dinara.

Takođe, krivična prijava je podneta i protiv firme "New land of fruit" za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.


Tagovi

Uhapšeni Pranje novca Grčke breskve i nektarine Reeksport Izvoz u Rusiju Utaja poreza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...