Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitni okvir
  • 06.10.2020. 09:00

Ugradite zaštitni okvir na traktor i spasite si život

Zaštitni okvir obvezan je na traktorima proizvedenim nakon 1983. godine. No, što je s onim starijim, kakvih je puno na našim cestama i poljima? Zaštite nemaju, a rizik od prevrtanja je jako velik.

Foto: Depositphotos/pippocarlot
  • 3.791
  • 111
  • 0

U posljednjih pet mjeseci, koliko smo zabilježili na Agroklubu, dogodilo se devet slučajeva prevrtanja traktora u kojima je devet muškaraca izgubilo život, a dvojica su zadobila teške ozljede. Svaka ovakva nesreća nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo ako znamo da su mogle biti spriječene. 

Trenutak nepažnje, vrućina, neprilagođena brzina, loš teren, a možda i alkohol samo su neki od razloga koji dovode do situacije iz koje nema povratka. 

Traktori proizvedeni prije 1983. ne moraju imati zaštitu od prevrtanja

Još u travnju, kada je u mjestu Grabe, općina Bedekovčina zbog prevrtanja vozila smrtno stradao 53-godišnjak, u Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj upozorili su kako traktor mora imati ugrađenu sigurnosnu kabinu ili okvir (engl. rops, roll bar) koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja. 

"Dobro upoznajte njegove karakteristike u smislu predviđenih vozila za vuču, ne koristite improvizirane prikolice te pravilno i sigurno priključite priključna vozila", tada su poručili. 

Smrtno stradao u prevrtanju traktora, policija uputila apel vozačima

Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 85/16 i 24/17) nalaže da svi traktori koji su proizvedeni nakon 1983. godine, moraju imati obavezno ugrađenu zaštitnu konstrukciju.

U slučaju da je traktor proizveden u 1983. godini i ranije, već registriran, tada on može, ali i ne mora biti opremljen zaštitnim lukom ili kabinom. Ako vlasnik vozila želi skinuti kabinu ili zaštitni luk, ta mu se promjena evidentira bez atesta. Ukoliko ih želi ugraditi, mora na ispitivanje. 

Mali i veliki atest

Traktor proizveden u 1984. godini i kasnije, već registriran mora biti opremljen ovim dodacima (osim nekih T3). Kod promjene oblika karoserije upućuje se na ispitivanje (veliki ili mali atest, ovisno o vrsti promjene).

Kod prve registracije traktora bez obzira na godinu proizvodnje, veliki atest se obavlja za traktore čija kabina ili zaštitni luk nije originalan, nije odobren ili ispitan, ili je napravljen u samogradnji i ugrađen na traktor. Vlasnik mora priložiti potrebnu dokumentaciju o izvedenim promjenama, a kabina/zaštitni luk koji je izrađen u samogradnji, ali nema potrebnu dokumentaciju ili nije ispravno postavljen na traktor neće zadovoljiti na ispitivanju.

Mali atest se obavlja za traktore na koje se postavlja originalan zaštitni luk ili kabina ili čija oni nisu originalni za taj tip traktora, ali su posebno odobreni ili ispitani kao dio, te ispravno postavljen na traktor. Detalje pročitajte ovdje

Nakon postavljanja, Državni zavod za mjeriteljstvo, na temelju Pravilnika o postupku homologacije zaštitnih konstrukcija pri prevrtanju ugrađenih ispred vozačkog sjedala uskih traktora za poljoprivredu i šumarstvo TPV 321, izdaje certifikat. U Pravilniku kojega možete proučiti na ovom linku, točno je opisan postupak homologacije. 

Ako niste majstor, nemojte se sami upuštati u izradu ovakve konstrukcije. Neka to za vas napravi ovlašteni prodavatelj mehanizacije ili stručna osoba koja će vam izdati račun i garanciju. 

Na poljima najviše IMT traktora 

S pretpostavkom da je velik broj prometnih nesreća uzrokovan ljudskim faktorom i nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada, te olakim shvaćanjem opasnosti, slaže se i Ivica Prpić, voditelj službe za mehanizaciju u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. 

"Na našim je poljima najviše "IMT fergusona" bez kabine, često s neispravnim kočnicama. Predviđeni su za rad u polju, a ne u šumi. Signalizacija im je neispravna ili uopće ne radi", komentira Prpić dodajući kako se na takvim traktorima često voze po dvije osobe, što je najgore i djeca. 

"Djeci nije mjesto na traktoru ni u blizini njega, čak ni u ekonomskom dvorištu. Dovoljna je sekunda da dijete sjedne, upali traktor ili se zavuče pod njega. Tolike teške su se tragedije događale zbog nepažnje", govori sa sjetom naglasivši kako prije pokretanja vozila treba obići stroj te se uvjeriti da dijete nije u blizini. 

Jedna od takvih zbila se u travnju kada je malenu, dvogodišnju djevojčicu pregazio njezin otac. Ona je od zadobivenih ozljeda odmah preminula. 

Neopisiva tragedija, dvogodišnje dijete izgubilo život pod kotačima traktora

Ovaj nemili događaj desio se u dvorištu obiteljske kuće. 

Cijevi većeg profila pričvrstiti na šasiju

Jasno je da si poljoprivrednici, posebno oni manji, ne mogu priuštiti nove strojeve s već ugrađenim konstrukcijama ili kabinama, no ipak mogu napraviti nešto kako bi na njemu bili sigurniji. A to je već spomenuta ugradnja metalne konstrukcije. 

"Sigurnosni nosač mora biti izrađen od cijevi većeg profila i pričvršćen na šasiju koja može izdržati veće opterećenje. Nikako ne na blatobran", upozorava, ali i apelira na policiju da pojača nadzor na cestama te više educira poljoprivrednike o ovoj temi. 

Vrijeme je intenzivnih radova u polju koji će sigurno potrajati još mjesec dana pa i više, ovisno o vremenu. Jesenske kiše učinit će poljske i šumske puteve posebno opasnima. Budite oprezni, napravite sve da osigurate ono najvažnije - svoj život. 

I koliko god bilo simpatično, maknite djecu od traktora. Ima vremena za stjecanje radnih navika. 


Tagovi

Zaštitna konstrukcija Prevrtanje traktora Ugradnja Homolgacija IMT ferguson Ivica Prpić Zaštita od prevrtanja Rops Roll bar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]