Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovan Crhis
  • 23.10.2019. 15:05
  • Australija

Uginuo je merino ovan Chris, rekorder po količini ošišanog runa

Ovan je svjetsku slavu stekao 2015. kada je pronađen u divljini, potpuno zarastao u vunu koje je s njega skinuto 41,1 kilogram!

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.325
  • 118
  • 0

Merino ovan Chris koji je svjetsku slavu stekao 2015. kada je pronađen u divljini potpuno zarastao u vunu koje je s njega skinuto 41,1 kilogram (!), uginuo je jučer u  australskom prihvatilištu za životinje tamošnje udruge RSPCA. 

Slavni ovan koji je dobio i svoju stranicu na Wikipediji, uginuo je prirodnom smrću. U lipnju 2010. je ojanjen, a uginuo je 22. listopada 2019. odnosno za merino ovce u poodmakloj dobi, s obzirom da je njhov prosječni životni vijek upravo 10 godina. 

S izgubljene merino ovce skinuli 42 kg vune!

Podsjećamo, tim iz udruge za zaštitu životinja RSPCA spasio je ovna i pozvao volontere da uklone sloj vune koji je na mjestima bio debeo i do 47 cm. Ianu Elkinsu, stručnjaku za striženje ovaca, trebalo je 45 minuta za striženje. Da bi ga uspjeli ošišati, Chris je bio anesteziran, a skinutih čak 41,1 kilogram runa, kako se kasnije potvrdilo, bio je novi svjetski rekord. Od te količine vune moglo se isplesti oko 30 džempera.

Svjetski rekord dotad je držala jedna novozelandska ovca s 27 kg vune. Inače, merino ovce strižu se redovito svake godine i daju oko pet kilograma vune pa je pretpostavka je je u divljini proveo barem pet, ako ne i šest godina.

Kako je izgledao ovan Chris kada su ga pronašli te nakon šišanja, pogledajte u videu: 

Video: Youtube/ZooLand


Tagovi

Ovan Merino ovca Chris Runo Rekord


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]