Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemlje
  • 17.04.2019. 17:30

U Vojvodini veliko interesovanje za zakup državne zemlje

Dok u 16 opština u Srbiji uopšte nema interesovanja u Bačkom Petrovcu, Beočinu, Sremskoj Mitrovici, Somboru je izdat rekordni broj državnih hektara.

Foto: Alen Ban
  • 307
  • 12
  • 0

I dok se u pojedinim krajevima Vojvodine vode borbe za svaki pedalj državne zemlje, u nekim krajevima Srbije poljoprivrednici uopšte ne pokazuje zainteresovanost za zakup oranica u državnoj svojini, prenosi "Politika"

Kako je saopšteno iz Uprave za poljoprivredno zemljište u 16 opština nije bilo ponuda za zakup ni posle drugog kruga nadmetanja koje su organizovale lokalne samouprave.

Reč je o opštinama: Aranđelovac, Bajina Bašta, Bujanovac, Ćićevac, Golubac, Gornji Milanovac, Kučevo, Lajkovac, Ljig, Lučani, Majdanpek, Merošina, Požega, Priboj, Trgovište i Žagubica.

Najveći zakup ostvaren je i u Inđiji, Pančevu i Sremskim Karlovcima

U Vojvodini je sa druge strane interesovanje veće nego ikada. U devet lokalnih samouprava ostvaren je dosadašnji rekord u zakupu. Pored Bačkog Petrovca, Beočina, Čoke, Opova, Sremske Mitrovice i Sombora, najveći zakup ostvaren je i u Inđiji, Pančevu i Sremskim Karlovcima.

U izveštaju se navodi da je u Inđiji ove godine dato u zakup 3.455 hektara, što je za 100 hektara više nego prethodne godine. U Pančevu je trenutno pod zakupom 14.951 hektar, a pre dve godine bilo je 13.681.

Iako u Srbiji i dalje ima opština u kojima poljoprivrednici nemaju interes da obrađuju državnu zemlju u Upravi za poljoprivredno zemljište tvrde da je ovo najbolji rezultat od 2006. kada je usvojen Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Kako se navodi, u odnosu na prethodne godine broj opština i gradova u kojima nije bilo zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini znatno je smanjen.

U Srbiji je u opticaju za zakup oko 515.000 hektara državne zemlje

U agroekonomskoj godini 2017-2018. bilo je 28 opština i gradova bez zakupa. Godinu dana ranije u 32 jedinice lokalne samouprave nije bilo zainteresovanih za zakup državnog zemljišta, navodi se u saopštenju Uprave za poljoprivredno zemljište.

U Srbiji je u opticaju za zakup oko 515.000 hektara državne zemlje. Prema poslednjim podacima izdato je nešto manje od 300.000 hektara. Uprava za poljoprivredno zemljište objavila je pre nekoliko dana da je prosečna cena zakupa, po hektaru, za prosečan kvalitet zemljišta, u poslednje tri godine iznosila 196,23 evra.


Izvori

Politika


Tagovi

Zakup zemljišta Vojvodina Poljoprivredno zemljište Uprave za poljoprivredno zemljište


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.