Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz đubriva
  • 25.01.2022. 11:30
  • Grad Beograd, Beograd

U susret prolećnoj setvi - azotna đubriva i bezvodni amonijak oslobođeni carine

Usvojena inicijativa privrednika. Narednih šest meseci neće biti carine na uvoz ovih proizvoda od kojih zavisi uspeh nadolazeće poljoprivredne sezone

Foto: PavloBaliukh@Depositphotos
  • 1.341
  • 241
  • 0

U narednom periodu od šest meseci uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju biće oslobođeni plaćanja carine. Sve u cilju stabilizacije domaćeg tržišta i obezbeđenja dovoljne količine tih proizvoda za prolećnu setvu, objavila je Privredna komora Srbije (PKS). To je rezultat uspešno realizovane inicijative Komore i njenih članica iz Udruženja za hemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija, navode.

"Odlična je vest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih đubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdevanje poljoprivrednika", rekao je sekretar Udruženja za hemijsku industriju PКS Dragan Stevanović.

Cena gasa - setva neizvesna

Naime, rastom cene gasa došlo je do manje proizvodnje mineralnih đubriva, kojeg sada nedostaje na svetskom tržištu. Malo koja setva je bila ovako neizvesna.

"Treba obezbediti dobru snabdevenost srpskog tržišta mineralnim đubrivima, da bi poljoprivreda mogla da primeni neophodne agromere i da bi se dalje razvijala", dodao je Stevanović i istakao da je otvorenost srpskog tržišta, posebno za azotna đubriva, jedini način za stabilizaciju i redovno snabdevanje.

S druge će strana konkurencija poljoprivredi obezbediti najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdevanje, dodao je.

Domaći proizvođači mineralnih đubriva - Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST godišnje proizvedu oko 550.000 tona NPК đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva, što pokriva deo domaćih potreba. Razliku Srbija u proseku godišnje uveze, od 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPК đubriva, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske.


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Uvoz Azot Đubriva Dragan Stevanović Privredna komora Srbije Udruženje za hemijsku industriju Udruženje za biljnu proizvodnju


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]