Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekonstrukcija Vlade
  • 19.07.2019. 18:45
  • Grad Zagreb, Zagreb

U Saboru potvrđena nova ministrica, Tolušić se objavom oprostio od poljoprivrednika

Hrvatska od danas ima novu ministricu poljoprivrede. Tolušića koji se objavom na društvenoj mreži oprostio od poljoprivrednika, nasljeđuje Marija Vučković.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
  • 1.728
  • 266
  • 0

Hrvatska ima novu, prvi put ministricu poljoprivrede, Mariju Vučković. Dojučerašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede potvrđena je danas za čelnicu tog ministarstva u Hrvatskom saboru. 

Nova ministrica prethodno se predstavila i saborskom Odboru za poljoprivredu u kojemu je i zastupnik HSS-a Davor Vlaović, a koji su joj - priopćeno je iz te stranke, odlučili uskratiti povjerenje.

Buduća ministrica pred Odborom za poljoprivredu, koji su planovi Marije Vučković?

"Uvozimo hranu, nemamo protugradnu obranu, prodaje se zemlja strancima ili još tragičnije stranci prodaju hrvatsku zemlju. Ministra koji podržava takve politike HSS ne može i neće podržati", naveo je Davor Vlaović.

Od ministrice ili ministra poljoprivrede, naveli su iz HSS-a, očekuju:

  • čuvanje hrvatskih interesa, produženje moratorija na prodaju zemlje strancima, brzo stavljanje u funkciju svih potencijalno obradivih površina u Hrvatskoj. 
  • davanje suglasnosti općinama i gradovima na programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a to znači uklanjanje svih barijera kao što su trenutno blokirane čestice. Takve zemlje u Hrvatskoj ima 300.000 ha. Zbog vodnog dobra ili šumskog zemljišta koje se vodi na tim površinama, na stavljanje u sustav proizvodnje, veto su stavile Hrvatske šume i Hrvatske vode. Zato 250 općina u Hrvatskoj nije dobilo suglasnosti na programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. 

Od funkcije, ali i poljoprivrednika, sad već bivši ministar Tomislav Tolušić, odlučio se, pak, oprostiti putem društvene mreže: 

"Dragi moji poljoprivrednici, dragi moji ribari, drvoprerađivači, dragi moji svi... Hvala vam na svemu. Nikad teže i nikad ljepše tri godine...

Iskreno, nisam bio najsretniji kad sam 2016. dolazio u Ministarstvo poljoprivrede. Ma kud baš mene od svih. Kao po kazni. Ni traktor nisam znao upaliti. A ne znam ni danas ako ćemo pošteno.

Ali danas sam ponosan. Najponosniji. Ponosan na sve Vas. I zbog Vas. Zbog 170.000 mojih seljaka. Mojih. Zbog mojih ribara. Mojih. I stvarno sam vas zavolio kao svoju obitelj, kao moju djecu. Kao Tenu, Janu i Roka.

Kako ocjenjujete rad ministra Tolušića u protekle dvije godine?

I znam da je nekad bilo teško sa mnom. Da sam bio i brzoplet, i nagao, i divlji i svakakav. A šta da vam kažem, kombinacija plodne slavonske ravnice i kamenih gena zna biti vrlo zeznuta. Ali opet zbog vas. I svaku odluku koju sam donio, donio sam zbog Vas. Pa i one krive, a sigurno je bilo takvih. I svaka suza, i svaka svađa, i svaka galama, bila je zbog vas.

Borio sam se samo za dva čovjeka. Za mog seljaka i za mog ribara. Bez obzira na sve prijetnje i sva podmetanja. Tko se skakavaca bojao, nije po livadi hodao

Roditelji su nam puno puta govorili da je poljoprivreda nužno zlo. "Ako ne budeš učio, ići ćeš kopati, raditi na polju". Vjerojatno su to rekle i Dalmatinke svojoj djeci, misleći na ribare. Krivo su nam govorili.

Znate li tko je sve bio ministrom poljoprivrede od 1990. do danas?

Budite ponosni na svoje žuljeve, na svoje rane, na svoju muku. Na svoju motiku i svoju mrežu. Nema boljih ljudi od vas. Ni iskrenijih ni poštenijih. Barem ne u ovoj državi. I ja sam zbog vas postao bolji čovjek, nadam se... I nema ljepšeg posla, koliko god on težak bio.

Zemlja i more su najveće bogatstvo koje imamo. Seljaci i ribari su odmah poslije njih. I država koja vodi brigu o svom seljaku i ribaru je pametna i mudra država. Nadam se da će takva biti i u budućnosti. Želim vam mirno more, plodna polja i mudre glave da vas vode.

Dobili ste me za sva vremena...

Vaš Tomislav", napisao je sad već bivši ministar. 


Tagovi

Marija Vučković Ministrica Tomislav Tolušić Sabor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.