Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacije u poljoprivredi
  • 25.07.2019. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Prijepolje

U Prijepolju dodeljene donacije za mlade poljoprivrednike

Na konkurs za donatorska sredstva prijavilo se 57 mladih proizvođača, starosti od 21 do 40 godina. Maksimalan iznos pojedinačne donacije je do 180 hiljada dinara, ali pomoć nije u novcu već podrazumeva nabavku stoke, plastenika, poljoprivredne mehanizacije, građevinskog materijala za podizanje novih staja i drugo.

Foto: Željko Dulanović
  • 97
  • 4
  • 0

Porodica Fadile Džinović iz Seljašnica na poklon je dobila junicu, a dvadesetogodišnji Aleksandar Divac motokultivator u zajedničkoj akciji Fondacije Ana i Vlade Divac i opštine Prijepolje. Pored njih, pomoć će dobiti još 20 mladih poljoprivrednika iz limske doline. Ugovori o donaciji potpisani su sa poljoprivrednim proizvođačima, a vrednost projekta je tri miliona dinara. 

Maksimalan iznos pojedinačne donacije je do 180 hiljada dinara, ali pomoć nije u novcu već podrazumeva nabavku stoke, plastenika, poljoprivredne mehanizacije, građevinskog materijala za podizanje novih staja i drugo.

"Moja porodica i ja se već bavimo poljoprivrednom proizvodnjom. Na konkursu lokalane samouprave i fondacije našeg zemljaka, Vlade Divca i njegove supruge Ane, dobili smo sredstva za nabavku junce jer nam je želja da se na našem gazdinstvu bavimo i stočarstvom. Od poljoprivrede može da se živi ako se čitava porodica uključi u posao. Verujemo da neće biti problema sa plasmanom proizvoda i nadamo se da ćemo sledeće godine imati još jednu junicu na našem gazdinstvu",  priča Fadila.

Uslov je da poljoprivrednici ne budu stariji od 40 godina

Na konkurs za donatorska sredstva prijavilo se 57 mladih proizvođača, starosti od 21 do 40 godina. Nakon provere stanja na terenu, komisija je donela odluku da sredstva dobije njih 22, koji ispunjavaju sve uslove konkursa.

"Već šest godina bavim se voćarskom proizvodnjom na nekoliko hektara. Motokultivator koji sam dobio značajno će mi pomoći u svakodnevnim poslovima u voćnjaku, a samim tim i da unapredim proizvodnju", kaže Aleksandar Divac. 

Na konkurs se prijavilo 57 mladih proizvođača

Mladi poljoprivrednik Ljubisav Gojaković dobio je plastenik. Na porodičnom imanju u selu Grobnice on već ima 14 svojih plastenika i bavi se proizvodnjom povrća. 

"Planiram da u ovom plasteniku proizvodim rasad. Uvešću u njega i grejanje da bi mi paradajz, krastavac i paprika ranije stizali za berbu", objašnjava Gojaković. 

Do sada podržano 106 mladih poljoprivrednika

Ovo je šesta godina kako fondacija u saradnji sa lokalnom samoupravom i opštinom Prijepolje realizuje ovaj projekat. Do sada je podržano 106 mladih poljoprivrednika sa ukupno 13 miliona dinara. Uslov je bio da nisu stariji od 40 godina, a prioritet pri odabiru imala su domaćinstva kojima je poljoprivreda primarni izvor prihoda i lica bez stalnog zaposlenja, kao i lica sa primanjima koja ne zadovoljavaju osnovne potrebe domaćinstva. 

"Pet porodica ove godine odlučilo se za nabavku domaćih životinja dok ćemo jednom momku  pomoći u građevinskom materijalu. Ove godine dodeli smo četiri plastenika, a ostalo su poljoprivredne mašine. Jedina obaveza ovih mladih proizvođača je da dobijeno ne otuđe i da to koriste na njihovo i naše zadovoljstvo. Cilj projekta je da se ekonomski osnaže porodice i mladi ljudi koji žele da se bave poljoprivredom", kaže Nada Obradović ispred fondacije.

Cilj je zadržati mlade u agraru

Poljoprivredna proizvodnja u opštini Prijepolje je u ekspanziji, a poslednjih godina, ovde je podignuto više od 500 hektara malinjaka i na desetinu farmi krava, ovaca i koza. Sve je više mladih koji, umesto da sele u grad, ostaju na roditeljskim ognjištima i obrađuju zemlju. Opština Prijepolje je ove godine u budžetu izdvojila 27 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, od čega dva miliona na ime učešća u zajedničkom projektu sa fondacijom.

"Naš cilj je da mlade ljude zadržimo na selu. Nadamo se da će im ova sredstva pomoći da unaprede svoja gazdinstva i da se još ozbiljnije posvete ovom poslu", kaže Mira Bojović, član Opštinskog veća Prijepolje.


Tagovi

Donacije Mladi u poljoprivredi Projekti u poljoprivredi Mira Bojović Ljubisav Gojaković Aleksandar Divac Fadila Džinović


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta