Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena svinjetine
  • 31.05.2019. 15:00

U predstojećem periodu sledi novo poskupljenje svinjskog mesa

Tržište svinjetine prolazi kroz ozbiljne promene na globalnom nivou i njime su pogođene gotovo sve države koje imaju značajnu potrošnju ovog mesa. Srbija još uvek nema dozvolu da izvozi na kinesko tržište. U skladu sa tom činjenicom, postavlja se pitanje kako će se ova situacija odraziti na domaće tržište?

Foto: Damir Rukovanjski
  • 205
  • 9
  • 0

Tržište svinjetine prolazi kroz ozbiljne promene na globalnom nivou i njime su pogođene gotovo sve države koje imaju značajnu potrošnju ovog mesa. Ni Srbiju neće zaobići ove oscilacije. 

Uzrok ovakvog stanja na tržištu nagli je porast kineske tražnje za svinjskim mesom, odnosno, nakon afričke kuge svinja koja je zadesila Kinu, izgubljeno je više od milion svinja.

Prema zvaničnim podacima EU, prosečna cena svinjetine u Evropskoj uniji porasla je za 21,9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno, povećava se i izvoz ovog mesa u Kinu. Prema nekim procenama, smatra se da će se poskupljenje nastaviti do kraja godine i da će biti još značajnije, piše Politika.

Kako će se ova dešavanja odraziti na Srbiju?

Srbija još uvek nema dozvolu da izvozi na kinesko tržište. U skladu sa tom činjenicom, postavlja se pitanje kako će se ova situacija odraziti na domaće tržište? Svinjetina je u prodavnicama već skuplja nego pre par meseci. Svinjski but trenutno košta od 400 do 480 dinara. Najave o novom rastu cena od oko 40 odsto, ipak su preterane, prema tvrdnjama velikih proizvođača.

"Tokom predstojećeg perioda, svinjski but trebao bi najviše da poskupi do 500, 520 dinara. Sve preko toga su nagađanja, pogoto to da će poskupljenje ići i do 700 ili čak i 800 dinara. Ovo nije moguće jer bi se tada cena ovog mesa izjednačila sa cenom junetine. Iz iskustva znamo da kada jedna vrsta mesa poskupi, potrošači prelaze na drugu - jeftiniju", objašnjava Petar Matijević, vlasnik "Industrije mesa Matijević".

U ovom slučaju, jeftinija alternativa mesa je piletina, prema rečima Matijevića koji je uz Miroslava Miškovića i Miodraga Kostića, jedan od tri najveća proizvođača svinja u Srbiji.

Fond svinja nije dovoljan da podmiri domaću potrošnju

Srbija prema nekim procenama ima oko tri miliona svinja u uzgoju. Ovo nije dovoljno da podmiri domaću potrošnju svinjskog mesa. Razlika se nadoknađuje uglavnom kroz uvoz mesa, za prerađivačku industriju i po nezvaničnim informacijama postoje velike zalihe tog mesa. Uvoz je trenutno neisplativ jer su cene na evropskom tržištu porasle.

Iz Unije poljoprivrednih proizvođača kažu da sa trenutnom otkupnom cenom svinjetine od 135 dina po kilogramu "žive vage", odnosno 150 do 155 dinara (sa PDV- om), nema razloga da cene mesa dalje rastu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine uvoz svinjskog svežeg i zamrznutog mesa, u odnosu na 2017. godinu, porastao je devet odsto. Po zvaničnim podacima, Srbija je najviše uvozila svinjetinu iz Španije i Nemačke, a manje količine uvozile su se i iz Holandije, Mađarske i Hrvatske.

Izvoz je u istom periodu pao za oko 30 odsto.


Izvori

Politika


Tagovi

Cena svinjetine Afrička kuga svinja Poskupljenje svinjetine Kinesko tržište mesa Petar Matijević


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.