Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poginuo traktorista
  • 17.11.2022. 12:00
  • Pirotski okrug, Bazovik

U pirotskom selu poginuo traktorista

U šumama Stare planine traktorista je sleteo sa puta i prevrnuo se sa traktorom.

Foto: Karolina Rastija (Ilustracija)
  • 200
  • 45
  • 0

U ataru pirotskog sela Bazovik, poginuo je traktorista M.S. iz Pirota. Traktorista je sleteo sa šumskog puta, nakon čega se traktor prevrnuo i prignječio ga. Od težine povreda preminuo je na licu mesta, prenose Pirotske vesti. Istraga je u toku.

U šumama Stare planine se gotovo svake sezone dešavaju ovakve nesreće. Da bi se smanjio broj takvih slučajeva, ukoliko traktor nema kabinu, neophodna je ugradnja zaštitnih ramova.

Subvencije za dodelu zaštitnog rama za traktor - otvoren poziv

Podsetimo, kako je v.d. direktora Agencije za bezbednost Duško Pešić istakao da po njihovoj statistici, traktoristi u Srbiji najviše stradaju pored puteva i to pretežno u šumama, ali stradaju i na njivama. I to se evidentira kao saobraćajna nezgoda.

"U lokalnoj samoupravi Kuršumlije imali su čak četiri slučaja stradanja traktorista u šumi. Svi su poginuli nakon što su se prevrnuli, a nisu imali kabinu", napomenuo je Pešić.

Mali broj traktora u Srbiji bezbedan

Prema njegovim rečima, od 2013. godine definisan je sistem ispitivanja traktora i kabina. I to danas može da radi jedino Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i Mašinski u Beogradu. Pešić napominje da je samo 597 kabina i ramova ispitano, a na osnovu podataka sa seminara koji su organizovali.

"To je izuzetno mali broj. U Srbiji ima oko 650.000 traktora, a od tog broja registrovano je samo njih 204.000. U ovom trenutku negde oko 150.000 traktora nema ramove ni kabinu."

Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor, a pravna i fizička lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele mogu do 30. novembra da podnesu zahtev. Modeli i tipovi traktora za koje je predviđena subvencionisana dodela ramova su IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.


Tagovi

Bazovik Prevrtanje traktora Pirotsko selo Poginuo traktorista Duško Pešić Zaštitni ramovi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva