Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Italiji
  • 13.07.2022. 15:00

U pet italijanskih regija proglašeno vanredno stanje zbog suše

Odluka će ostati na snazi do 31. decembra 2022. godine, a na raspolaganju je 36,5 miliona evra za operacije prve pomoći i obnovu mreže infrastrukture.

Foto: Depositphoto/andreadelbo
  • 119
  • 31
  • 0

Zbog suše koja je pogodila Italiju, Savet ministara proglasio je vanredno stanje u pet regiona te zemlje. Odluka će ostati na snazi do 31. decembra 2022. godine, a na raspolaganju je 36,5 miliona evra za operacije prve pomoći i obnovu mreže infrastrukture, izveštava Agronotizie.

Alarmantno stanje

U pitanju su regije Emilia Romanja, Friuli Venecia Điulia, Lombardija, Veneto i Pijemont, koje se nalaze u području sliva reke Po i istočnog dela Alpa.

More prodire u korito reke Po - već se oseća razorno delovanje suše na useve

Premijer Mario Drahi je obišao područje Trenta kako bi se lično informisao o katastrofi izazvanoj topljenjem glečera Marmolada.

Nova mera reguliše sredstva i ovlašćenja za vanredne situacije, intervencije spašavanja i pomoći ugroženom stanovništvu, kao i vraćanje funkcionalnosti javnih usluga i strateških mrežnih infrastruktura, konzorcijuma za melioraciju i navodnjavanje.

Neophodno poboljšanje vodne infrastrukture

U jednom od narednih zasedanja Saveta ministara biće odobrena i zakonska regulativa koja se odnosi na sprečavanje i suzbijanje suše, ali i na jačanje i adaptaciju vodne infrastrukture.

Kada regulativa bude odobrena, pristupiće imenovanju vanrednog komesara za borbu protiv ove nepogode i prevenciju koji će imati ovlašćenje da identifikuje 20 infrastrukturnih radova od nacionalnog značaja. Oni bi trebalo da se realizuju do 2024. godine. 


Tagovi

Italija Suša Mario Drahi Reka Po Vanredna situacija Poljoprivreda u Italiji


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta