Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz EU
  • 16.01.2019. 17:00

U oktobru rekordni izvoz EU poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

U oktobru 2018. zabeležen je višak trgovine prehrambenim proizvodima od 3 milijarde evra, što je 13% više u odnosu na oktobar 2017., a to je drugi najveći rekordni suficit ikada zabeležen.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 79
  • 2
  • 0

Najnovijoi izveštaj o trgovini poljoprivredno-prehrambenih proizvoda pokazuje da su vrednosti izvoza u EU dostigle rekordni nivo u oktobru 2018. godine. Vrednost je iznosila 13,1 milijardu evra, a ukupni izvoz bio je 2,9% viši od prethodnog najvišeg nivoa zebeleženog u martu 2017. godine. Mesečni višak trgovine prehrambenim proizvodima iznosio je 3 milijarde evra, što je 13% više u odnosu na oktobar 2017., a to je drugi najveći rekordni suficit. Vrednosti izvoza u EU bile su prilično ravnomerno raspodeljene po sektorima, pri čemu su najveći rast zabeležili pića i roba.

Značajno povećanje izvoza zabeleženo je kod alkoholnih pića i likera (dobit od 167 miliona evra), žitarica (za 93 miliona evra), pšenice (porast od 73 miliona evra), vina i vermuta (koje je poraslo za 70 miliona evra). Međutim, porastao je i uvoz, i to za 5% (u odnosu na oktobar 2017.).

Bilateralna trgovina između EU-a i SAD-a nastavila je da se širi, pri čemu je uvoz iz SAD-a porastao za 245 miliona evra. Takođe je zabeležen značajan rast uvoza iz Kine (rast od 80 miliona evra) i Rusije (za 71 milion evra).

Izvoz vina i alkoholnih pića i dalje dobro funkcioniše

Za 12-mesečno razdoblje od novembra 2017. do oktobra 2018., izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU povećao se na 137,6 milijardi evra, što odgovara blagom poboljšanju od 0,3% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Vino i vermut, žestoka alkoholna pića, likeri i šećer nastavili su dobro poslovati u poslednjih 12 meseci. Izvozni rezultati na godišnjem nivou takođe su se povećali za testeninu i testo, kao i za vode i bezalkoholna pića.

S druge strane, mleko u prahu, sirove kože, krzno i izvoz pšenice doživeli su najznačajniji pad vrednosti na godišnjem nivou. Ostale kategorije sa značajnim gubicima u vrednosti izvoza u poslednjih 12 meseci bile su voće, svinjsko meso i iznutrice.

Nastavlja se rast uvoza živine i maslinovog ulja

Zahvaljujući stalnom izvozu u 12-mesečnom razdoblju, izvozni suficit se povećao nakon dvomesečnog pada na 22,4 milijarde evra.

Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz trećih zemalja u razdoblju od pomenutih 12 meseci  iznosio je 115,2 milijardi evra, odnosno smanjen je za 2,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Promatrajući kategorije proizvoda, najveće povećanje vrednosti uvoza u poslednjih 12 meseci zabeleženo je za žitarice, voće (osim citrusa i tropskog voća), maslinovo ulje i meso živine. Međutim, vrednosti uvoza značajno su se smanjile za neprženu kafu i čaj, palmino ulje, šećer i kakao.

Izvoz šećera porastao 56% nakon ukidanja proizvodnih kvota

Najveće povećanje neto vrednosti izvoza ostvareno je u šećeru (+1.156 milijuna evra), dok se neto uvozni bilans za neprženu kafu i čaj (+994 miliona evra) najviše smanjila.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Evropska unija Izvoz Poljoprivreda 2018 Šećer Žitarice


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!