Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pšenice
  • 21.02.2023. 18:00

U martu prva žetva pšenice u pustinji

Ujedinjeni Arapski Emirati su tokom pandemije Covid-19 imali problema sa snabdevanjem. Doneli su direktivu i sada šire proizvodnju njima važne žitarice.

Foto: Depositphotos/budabar (ilustracija)
  • 1.337
  • 280
  • 0

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, emiratu Sharjahu, u blizini grada Mleihi, nalazi se jedinstveno poljoprivredno imanje na 400 ha, veličine 500 fudbalskih terena. Tamo se prva žetva pšenice u očekuje u martu, i to sa rodom od 1.700 tona, izveštava National news. Uzgajana je u pustinji i to bez upotrebe pesticida, hemikalija ili genetski modificiranog semena. Rod će biti prerađen u mlinovima na lokalnom području i širom UAE.

Plan je proizvesti na 1.900 ha

Predsednik tamošnjeg Odeljenja za poljoprivredu i stočarstvo, Kalifa Musabeh Ahmed Alteneiji, rekao je da očekuju žetvu između 15. i 20. marta, a da će pšenica biti dostupna na tržištu u maju ili junu. Cilj projekta je da se u fazama postigne ukupna površina od 1.900 hektara. Alteneiji je istakao važnost njenog uzgoja, jer ova zemlja uvozi 1,7 miliona tona te žitarice.

Tokom pandemije Covid-19 bili su suočeni sa problemima u snabdevanju i zbog toga su prema direktivi šeika sultana bin Muhamada Al Kvasimia, vladara Sharjaha pokrenuli proizvodnju. Rezultati analize zemljišta su pokazali da ono u Mleihi pruža najpogodnije uslove.

Savremeni sistem uzgoja

Farma je opremljena najsavremenijom tehnologijom, koja uključuje senzore temperature i vlažnosti zemljišta, kako se ne bi gubila voda, kao i satelitsku tehnologiju koja osigurava niz podataka.

Meteorološka stanica na licu mesta predviđa podatke o temperaturi, brzini vetra i vlažnosti do 48 sati. U slučaju da se prognozira kiša smanjuje se navodnjavanje.

Inače se polja se navodnjavaju pomoću rezervoara kapaciteta 16.000 kubnih metara vode. Šest velikih usisnih pumpi obezbeđuje do 60.000 kubnih metara vode na dan. Koriste se kružni sistemi za navodnjavanje koji se pomeraju pomoću motora, dok se satelitski nadzor obavlja daljinski pomoću aplikacija. Sve je automatizovano i celi sistem opslužuju dva inženjera i šest do sedam radnika.

Kao deo projekta testira se 30 sorti pšenice, a stručnjaci svakodnevno prate usev. Na osnovu ovih eksperimenata bira se ona koja odgovara uslovima u ovoj zemlji.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Uzgoj pšenice Pšenica Žetva u pustinji Ujedinjeni Arapski Emirati Navodnjavanje Kružni sistem Sharjah Uzgoj u pustinji


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.