Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka zaštićenog porekla
  • 19.10.2020. 16:00

Tri proizvoda zaštićenog porekla na nivou Evrope krče put i ostalim

O značaju zaštite geografskog porekla i kvalitetu naših proizvoda govori i činjenica da tri srpska proizvoda, dobijaju zaštićeno geografsko poreklo na nivou Evrope i time krče put i ostalim srpskim proizvodima, rekao je Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Julijana El Omari
  • 80
  • 3
  • 0

U Srbiji trenutno ima 7.000 proizvođača organske hrane, a činjenica da je dominantniji izvoz ovih proizvoda, govori da se mora raditi na jačanju domaćeg tržišta.

Pomoći podrške i ulaganje u ovu granu industrije subvencijama i propisima koji jasno označavaju i razlikuju ove proizvode, ono je na čemu će se raditi u budućnosti, rekao je Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede na onlajn radionici projekta "Budućnost srpske industrije hrane" u organizaciji Asocijacije za promociju srpske hrane, navodi se u saopštenju.

"O značaju zaštite geografskog porekla i kvalitetu naših proizvoda govori i činjenica da tri srpska proizvoda, među kojima su pirotski kačkavalj, fruškogorski lipov med i ariljska malina, dobijaju zaštićeno geografsko poreklo na nivou Evrope i time krče put i ostalim srpskim proizvodima", rekao je Raketić, koji je naglasio i važnost deklaracije proizvoda, putem koje se potrošači informišu o samom proizvodu i njegovom sastavu, zbog čega je deklarisanje uređeno pravilnikom i propisima koji se konstantno unapređuju i dopunjuju.

Kako do oznake geografskog porekla poljoprivrednih proizvoda?

"Sve novine koje se uvode usklađene su sa pravilima Evropske unije i imaju svoj prelazni period za primenu i prilagođavanje proizvođača od 18 meseci, jer smo svesni da ove promene iziskuju vreme i dodatne troškove", izjavio je Raketić i dodao da se kroz onlajn edukacije i vebinare, kao i vodičem o deklarisanju, rešavaju nedoumice i pruža pomoć proizvođačima u definisanju deklaracije i njene ispravnosti, svodeći ih na minimum.

Geografsko poreklo treba iskoristiti i potencirati

O prednostima inovativnih proizvoda govorio je predsednik Prehrambeno-tehnološkog saveta Srbije Mile Veljović, navodeći da mali proizvođači jedino sa takvom vrstom proizvoda mogu da pariraju konvencionalnim proizvodima velikih kompanija.

Zaštita geografskog porekla uskoro i za peglanu kobasicu

Naglasio značaj geografskog porekla koji treba iskoristiti i potencirati, uz naglašavanje lokalnog karaktera, ali i nešto dodatno i inovativno i pre svega bezbedno.

Naglašavajući potencijal zadruga, koje na moderan način prerađuju sirovine i dobijaju inovativne i premijum proizvode, akcenat stavlja na izgradnju brenda, koji istoj daje na prepoznatljivosti.

"Kako bi pomogli ovakvim domaćim proizvođačima, naše udruženje priprema online platformu gde će se isključivo prodavati domaći proizvodi, proizvodi naših zadruga, proverenog kvaliteta koji će utvrđivati naši tehnolozi i koji će biti još jedan kanal za promociju i prodaju ovih proizvoda", rekao je Veljović.


Tagovi

Organski proizvodi Proizvodi zaštićenog geografskog porekla Mile Veljović Asocijacija za promociju srpske hrane Branilav Raketić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta