Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Nemačkoj
  • 01.12.2020. 18:00
  • Nemačka

Traktorima blokiraju skladišta, a na ulaze prodavnica postavljaju bale sa krstovima

Nemački poljoprivrednici nastavljaju sa protestima. I dalje traže više otkupne cene mesa i mleka.

Foto: Facebook/LSV Deutschland
  • 1.780
  • 527
  • 0

U Nemačkoj poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahteva. Protestuju ispred trgovina zbog niskih cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda smatrajući da iznose koje dobijaju za mleko i meso više nisu dovoljni za normalan rad na gazdinstvima.

Podsetimo, proizvođači traže više otkupne cene - 50 centi više po kilogramu svinjetine, 15 centi po litri mleka, jedan evro za kg govedine i 20 centi više za kilogram živine. Zbog toga su digli pobunu i krenuli u masovne proteste, a pre skladišta trgovačkih lanaca blokirali su mlekare i klanice.

Kolone traktora duge 16 km: Nemački farmeri traže više otkupne cene mleka i mesa

Ovog puta se glavni protest održao ispred središnjeg skladišta maloprodajnog lanca Lidl u Klopenburgu i to u nedelju uveče. Prema izveštaju policije, u ovoj akciji učestvovalo je oko 400 poljoprivrednika sa 300 traktora, dok se u ponedeljak okupilo 150 vozila.

Postavljali bale s krstovima na ulaze prodavnica

Kako izveštava NDR, još stotinak farmera je uzrokovalo saobraćajni kolaps kako bi sprečili isporuku robe u prodavnice okruga Harburg.

Dalje, prema slikama koje kruže društvenim mrežama, ispred centralnog skladišta trgovačkog lanca Aldi u Vitlihu nastale su kolone kamiona koji zbog protesta nisu mogli da dostave robu.

U Bremervurdeu su ispred sedam supermarketa postavljane bale slame u koje su zabodeni krstovi. Reč je o činu iza kojeg stoji regionalna grupa Zemlja spaja Nemačku (LsV). 

Nemački poljoprivrednici šalju snažne poruke

"Kao poljoprivrednici mi nismo nezamenjivi jer negde u svetu uvek postoji neko ko može jeftinije da proda ono što mi proizvodimo. Međutim, vredi li to nama kao građanima ove zemlje?", pita ova grupa na svom fejsbuk profilu.

Vraćajući se sa protesta izgubila kontrolu nad vozilom

U ponedeljak je održan i protest u Drezdenu. Kako prenosi topagrar, nekoliko stotina poljoprivrednika sa čak 1.000 traktora blokiralo je mostove na reci Labi te nekoliko pristupnih ulica.

Nažalost, desila se i saobraćajna nesreća koju je doživela 17-godišnja devojka dok se traktorom vraćala sa protesta u Klopenburgu. Kako piše OM-online u zavoju je izgubila kontrolu nad vozilom i sletela sa ulice. Ostala je zaglavljena ispod mašine, a nakon što su ju vatrogasci izvukli, prevezena je u bolnicu sa zadobijenim teškim telesnim povredama. 

Pogledajte kako je izgledao protest ispred Lidlovog skladišta u Klopenburgu: 


Tagovi

Nemačka Protesti Lidl Aldi Blokada Otkupne cene Više cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.