Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2021
  • 12.11.2020. 09:00

TotY 2021: Proglašenje najboljeg evropskog traktora 18. decembra

U ovogodišnjem izboru "Tractor of the Year" u trci za prestižnu nagradu u četiri kategorije učestvuje 18 finalista.

Foto: Depositphotos/antb
  • 299
  • 12
  • 0

Ovogodišnje, 24. izdanje izbora traktora godine ušlo je u svoju završnicu! Za 'Oskara' ove industrije bori se 18 finalista u četiri kategorije. Svečano proglašenje pobednika i dodela nagrada, ove godine, umesto na tradicionalnoj ceremoniji prvog dana otvaranja najvećeg sajma poljoprivredne mehanizacije biće - digitalno, baš kao i čitav ovogodišnji TotY izbor, ali i bolonjski sajam EIMA, na kojem je ove godine nagrada i trebalo da bude dodeljena.

"Već radimo na tome, i evo možemo s vama podeliti ekskluzivnu objavu datuma digitalne ceremonije uručenja nagrade i proglašenja pobednika na kojoj ćemo okupiti goste sa gotovo svih strana sveta. Vidimo se 18. decembra u 15.00 sati na www.totydigital.com“, poručio je Fabio Camareti, predsedavajući izbora na onlajn pretpremjeri 'Tractor of the Year 2021'.

U trci za četiri titule

Podsetimo, u kategoriji ratarskih traktora koja je i dala ime takmičenju, ove godine je devet finalista: Armatrac 1254 LUX CRD 4, CASE IH Quadtrac 620, CLAAS Axion 960 cemos, Fendt 1167 vario MT, Kubota M7173 KVT, Landini serie 7-240 V-SHIFT, Massey Ferguson 8 S.265 DYNA-CT, New Holland T 6.160 Dynamic Command  i STEYR 6240 Absolut CVT.

U kategoriji višenamenskih traktora (Best Utility) sa najviše četiri cilindra i više od 70 konjskih snaga i maksimalne radne težine 10 tona takmiče se: Armatrac 1004 LUX CRD 4, CASE IH Vestum 130 CVX DRIVE, Fendt 211 VARIO, Kubota M 6142 i Valtra 135 VERSU.

Fendt 942 Vario s 415 KS osvojio titulu Traktor godine 2020!

Nagrada za najbolje specijalizovane traktore (Best of Specialized) namenjena je vinogradarskim, voćarskim, kao i brdsko-planinskim traktorima, a pripašće jednom od finalista: Antonio Carraro TONY 8900V, Fendt 211 V vario, Landini REX 3 080 F i Valtra F 105.

Izbor traktora godine moći će da se prati na digitalnoj platformi (Foto: Toty)

"Svi traktori koji su ušli u finale, takmiče se i za četvrtu nagradu "Sustainable TotY" koja zahteva dublju novinarsku analizu imajući u vidu neke od megatrendova u industriji, kao što su digitalizacija, automatizacija, elektrifikacija i alternativna goriva, kako bi traktori bili što pouzdaniji, što efikasniji i što manje škodljivi za okolinu“, pojasnio je Camareti predstavljajući finaliste dodajući da žiri, koji čini 26 profesionalnih novinara specijalizovanih medija, a među kojima je odnedavno i Agroklub, pri ocenjivanju traktora u tri glavne kategorije mora uzeti u obzir specifične tehničke parametre koji uključuju motor, prenos, hidrauliku, inovativna tehnička rešenja, udobnost elektroniku, dizajn, svestranost, ali i povezanost kao i preciznu poljoprivredu.

Digitalno izdanje TotY-a

Rekapitulirajući dosadašnji tok izbora koji se održava u otežanim okolnostima usled Covid pandemije, istakao je da je zahvaljujući sponzoru BKT-u uspostavljena digitalna platforma za deljene svih informacija o Traktoru godine i ostalih sadržaja u vezi sa ovom industrijom.

Objavljeni su finalisti za izbor Traktora godine 2021!

"Tako smo, između ostalog, objavili TotY viđenje digitalizacije, poljoprivrede 4.0, iskustva vožnje savremenog traktora, i poseban dokument nazvan 'Beli papir' koji daje celokupan pregled industrije danas sa stanovišta tehnologije, izazova u smislu ponude mašina koji će zadovoljiti visoke zahteve tržišta, a podrazumeva efikasnije, produktivnije, održivije i povezanije traktore“, podsetio je što je već sve do sada odrađeno, dodajući kako je objavljene sadržaje, koji su dostupni i na stranici www.tractoroftheyear.com, zahvaljujući novim tehnologijama videlo pola miliona ljudi.

Pred našim očima oblikuje se traktor budućnosti, čulo se na prezentaciji (Foto: Toty)

"Izabrali smo TotY za partnera jer je ova nagrada simbol inovacija i pogleda u budućnost, dva koncepta draga BKT-u. I TotY i BKT žele širiti znanje i stručnost u poljoprivrednoj mehanizaciji, sektoru u kojem BKT nastupa kao ekspert za pneumatike i njihove komponente“, rekla je Lučia Salmaso, glavna direktorica BKT Europe ističući da biti deo izbora znači krenuti na predivno putovanje u otkrivanju najboljih tehnoloških rešenja koja kreiraju proizvođači.

"Pred našim očima oblikuje se traktor budućnosti, čija svaka komponenta nije zaleđena u vremenu već nastavlja svoju evoluciju. Dizajn, digitalizacija podataka, potrošnja, bezbednost,... samo su neke od njih. I naravno, ne zaboravimo gume koje su jedan od ključnih karakteristika koje pomažu da se osnaže performanse vozila, u globalnom smislu ekološke i ekonomske održivosti. Sledimo primer TotY-a, prepoznajemo najbolje“, zaključila je, između ostalog, Salmaso.

I na platformi FederUnacoma

U godini Covid pandemije, kada su svi događaji iz fizičkih prešli u digitalne, Camareti je čestitao i FederUnacoma italijanskom udruženju proizvođača poljoprivredne mehanizacije na digitalnoj platformi koji je omogućila da, kako je rekao, ostanemo u kontaktu i publici damo zanimljiv sadržaj na novi alternativni način. Tako je upravo juče svoja 'vrata' virtuelnim posetiocima poznatog italijanskog sajma poljoprivredne mehanizacije otvorila i EIMA "Digital Prewiev" koja je bila domaćin i ove TotY konferencije.

Italija: Od pada prodaje do oporavka tržišta poljoprivredne mehanizacije

"Drago mi je što mogu da učestvujem u 24. izdanju Traktora godine. To mi je važno u ovom razdoblju krize. Dobra stvar u celoj priči je da nakon pandemije uvek dolazi renesansa i nadam se da će se već od ovog meseca do početka iduće godine sav naš sektor pokrenuti, biti čak i bolji nego što je bio prošle godine“, optimističan je Alesandro Malavolti, predsednik FederUnacoma, koji se javio iz virtuelnog sajma u Bolonji. Izrazio je zadovoljstvo zbog dodele nagrade kao neverovatnog događaja u ovom sektoru.

"Sve kompanije se trude da prezentuju najnovije traktore, najnovije projekte, i svi su fokusirani na ovu nagradu, ne zbog novca, kao što znamo, nego zbog davanja novih ideja i inovacija našem tržištu“, istakao je Malavolti zahvalivši se predsedavajućem izbora i svim novinarima što su i u ovako nezgodnim uslovima istrajali, obećavši da će, čim okolnosti dozvole, zakazati termin dodele nagrade uživo.


Tagovi

Tractor of the Year Agroklub EIMA Digitalizacija Poljoprivreda 4.0 Inovacija Traktor budućnosti TotY


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner