Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotizacija
  • 09.10.2021. 07:30

Tom mapira korove, a Dik ih spaljuje - kako izgledaju na terenu?

Robot Tom može da mapira 20 hektara dnevno. Nakon što on obavi posao, aktivira se Dik koji spaljuje korove.

Foto: Facebook/Small Robot Company
  • 829
  • 162
  • 0

Na tržištu se javlja sve više start-ap kompanija koje proizvode robote namenjene poljoprivredi. Cilj im je da smanje troškove rada, vremena i repromaterijala uz istovremenu proizvodnju dovoljno hrane za sve brojnije stanovništvo.

Jedna od novijih na sceni poljoprivredne robotizacije je britanska "Small Robot Company" (SRC) koja je razvila više robota, a reč je o Tomu, Diku i Hariju. Proletos su objavili da je Tom komercijalno dostupan i da je počeo da se koristi na britanskim farmama, objavio je Food and farming technology.

On koristi GPS i veštačku inteligenciju za digitalno mapiranje useva.

"Stvara pregled svake biljke na parceli, prepoznaje ih, mapira, a potom prati njihov rast", pojasnio je osnivač i predsednik ove kompanije Sem Vatson Džons za euronews.

Dodao je da ovaj robot prikuplja različite podatke o usevima poput zdravstvenog stanja biljaka i snabdevenosti hranivima. Trenutno ima mogućnost rada u pšenici, a očekuje se da će biti dostupan i za druge vrste. Na računaru se mogu videti snimci zabeležene kamerama na osnovu kojih se otkriva kakva je zakorovljenost u polju.

Nakon što Tom obavi posao, aktivira se robot Dik koji električnim udarima spaljuje korove, dakle, bez upotrebe hemikalija. 

Za osam sati 20 hektara

Tom može da pokrije 20 hektara dnevno, prikupljajući šest terabajta podataka u periodu od osam sati. Kako kažu proizvođači, kompaktan je i otporan na vremenske uslove, a može da se koristi tokom cele godine. Treći robot, Hari, u obliku je pauka i namenjen je setvi useva. 

SRC je jedna od novijih agrotehnoloških kompanija koja traži rešenja za budućnost agrara kojem prete nesigurnosti vezane uz klimatske promene, rastući broj stanovnika i pritiske tržišta da hranu održi jeftinijom.

"Produktivnost poljoprivrede ne raste u proizvodnji najvažnijih prehrambenih kultura. Ako se nešto ne promeni, mnogi će poljoprivrednici prestati s radom", upozorio je Vatson Džons.

Više pogledajte u videu:


Tagovi

Roboti Tom Dik Korovi Small Robot Company


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.