Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet trgovina
  • 17.09.2020. 10:00

Tokom pandemije porasla onlajn prodaja hrane - za 200 odsto

Zanimljivo je to što je ranije elektronska oprema bila na prvom mestu, a hrana se najmanje kupovala onlajn, a sada je to promenjeno, naglasila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 87
  • 3
  • 0

U poslednje tri godine eletronska trgovina u Srbiji porasla je za 300 odsto, a rast kupovine preko interneta nastavljen je i tokom vanrednog stanja i posle njegovog ukidanja, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a prenosi Danas.

Poštanski operateri su beležili rast robe koja se poručivala onlajn od 40 odsto tokom vanrednog stanja, posle ukidanja dodatno povećan i to na 50, čak i do 100 odsto, dok je većina trgovaca, kako je rekla Matićeva, zadržala rast od 100 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Internet trgovina i dalje u porastu, a popularne su i 'beskontaktne' prodavnice

"Onlajn kupovina hrane je najviše porasla i to za 200 odsto, odeća za 100, elektonska oprema za 50 odsto. Zanimljivo je to što je ranije elektronska oprema bila na prvom mestu, a hrana se najmanje kupovala onlajn, a sada je to promenjeno", naglasila je Matić za ovaj list.

Osim toga, zabeležen je rast plaćanja karticom, kao i plaćanje u dinarima.

Veće šanse sa e-prodavnicama

Državna sekretarka najavila je da će resorno ministarstvo u narednom periodu nastaviti da radi na programima koji doprinose daljem razvoju onlajn trgovine i naglasila da su pojačane kontrole sive ekonomije u ovoj oblasti kako bi se pravim elektronskim trgovcima omogućilo da i dalje razvijaju svoj posao, piše RTV.

Povratak na selo sada podrazumeva i posedovanje digitalnih veština

Koliki je značaj elektronske trgovine za mala i srednja preduzeća, prema njenim rečima, najbolje ilustruje podatak da ova preduzeća povećavaju za 30 odsto svoj bilans uspeha ukoliko imaju e-prodavnice.

Dodatno, nove ankete rađene među privrednicima u periodu između marta i juna ove godine, pokazale su da više od trećine ispitanika smatra da okretanje digitalnim solucijama, a posebno e-komerc, može da pomogne u oporavku od posledica izazvanih pandemijom virusa.


Tagovi

Internet trgovina Tatjana Matić Prodaja hrane E-prodavnice Siva ekonomija Trgovina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...