Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.09.2022. 18:00

Tajni uzorak otkrio da se iz Ukrajine uvozi stara, neupotrebljiva pšenica?

Bugarski poljoprivrednici su u problemima zbog velikog uvoza ukrajinske pšenice i suncokreta koje niko ne kontroliše, a skladišta su postale i napuštene farme ovaca.

Foto: Bigstock/budabar
  • 289
  • 74
  • 0

U Bugarskoj je problem sa uvozom ukrajinskog žita dostigao vrhunac. Ratari mesecima upozoravaju da se situacija pogoršava iz dana u dan, ali i dalje dolaze stotine kamiona koji prevoze ovu robu, izveštava Agri.bg.

Osim ekonomskog uticaja, proizvođači ukazuju na loš kvalitet koji nije kontrolisan. Zabrinutost poljoprivrednika je opravdana jer je moguće da se radi o mešanju bugarskog žita sa ukrajinskim.

Bugarska nema akreditovanu laboratoriju

Problem sa uvoznim žitom je otkrio i propuste u kontroli i celom lancu sigurnosti hrane.

"Uzeli su uzorke, ali se pokazalo da Bugarska agencija za sigurnost hrane BFSA nema akreditovanu laboratoriju za njihovu prijavu, odnosno praćenje šta ulazi u državu! Dokle smo to došli?!", ogorčeno je komentarisao predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača žita NAG Kostadin Kostadinov.

Tvrdi da ista međunarodna kompanija obavlja kontrolu u Ukrajini i Bugarskoj što je nedopustivo. Rezultati ispitanih uzoraka kasne i po dva meseca, a za to vreme kamioni istovaraju teret na nekadašnje farme ovaca koje su u ovo slučaju poslužile kao skladišta.

Poljoprivrednici strahuju od mešanja ukrajinskog žita sa domaćim. Kostadinov je rekao da dok su poljoprivrednici bili zaustavljeni u mestu Dobrič, gde su se održavali protesti, na istom putu je stajalo 200 ukrajinskih kamiona i čekalo istovar ispred fabrike.

Žito dolazi kamionima (Foto ilustracija: Depositphotos/MichaelAbramov)

Uspeli tajno da uzmu uzorak

Domišljati proizvođači su uspeli neprimećeni da uzmu uzorak uvezene ukrajinske pšenice i predaju ga u nezavisnu laboratoriju na ispitivanje. Rezultati su bili porazni. Kažu da se radi o pšenici koja je praktično neupotrebljiva. Njen kvalitet odstupa od standarda i jedino se može koristiti za stočnu hranu.

"Sudeći prema onome što uzorak pokazuje, u Bugarsku se ne uvozi žito iz žetve 2022. Sve što dolazi je staro žito", rekao je Kostadinov.

Uvozi se i star suncokret

Navodno su na tržištu i velike količine starog roda suncokreta. Kako bi izbegli taj problem, multinacionalne kompanije su nametnule kiselost kao pokazatelj jer ne žele takav proizvod u drugim zemljama. Međutim, skladišta trgovaca i prerađivača su puna starog suncokreta, dok se na novi rod bugarskih proizvođača niko ne osvrće.

Kostadinov objašnjava da su najviše pogođeni manji ratari koji nemaju skladišta, dok trgovci zadovoljno trljaju ruke i kupuju ovu uljaricu po niskim cenama.

"Bugarski suncokret, dobrog kvaliteta, biće izvezen, a ovde će biti prerađen stari iz Ukrajine, koji nije testiran na ostatke pesticida. To će jesti naša deca i to je veliki problem."

Poljoprivrednici poručuju da je neophodna kontrola koja će paziti šta se uvozi u zemlju i sprečiti mešanje domaće i uvezene robe. 


Tagovi

Bugarska Ukrajinsko žito Tržište žitrica Uvoz žitarica Uvezena pšenica Uvezeni suncokret


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.