Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transport živih životinja
  • 03.09.2020. 15:00

Tajfun zahvatio brod sa skoro 6.000 grla stoke, nestao i 41 član posade

Japanska obalska straža u potrazi je za teretnim brodom koji je u sredu uveče uputio poziv za pomoć zapadno od ostrva Amami Ošima na jugozapadu ove azijske zemlje. Do sada je pronađen samo jedan član posade.

Foto: JumpStory
  • 1.533
  • 75
  • 0

Japanska obalska straža je u potrazi za teretnim brodom sa 42 člana posade, a koji je prevozio oko 5.900 goveda. Brod je nestao nakon izdavanja signala za pomoć zbog tajfuna Majsak. S plovila su u sredu uveče po lokalnom vremenu uputili poziv u pomoć zapadno od ostrva Amami Ošima na jugozapadu ove azijske zemlje.

Kako javlja japanska obalska straža, jedan član posade je pronađen kako u spasilačkom prsluku pluta u nemirnom moru, a potraga za još njih 41 se nastavlja.

Brodu je otkazao motor

Većina članova posade je sa Filipina, tačnije njih 39, dok su dve osobe sa Novog Zelanda i jedna iz Australije. Prema navodima obalske straže spašeni čovek je Saren Edvarodo, 45-godišnji Filipinac koji tvrdi da je brodu otkazao motor pre nego što ga je udario talas i prevrnuo se.

Traže zabranu prevoza živih životinja koji traje duže od osam sati

Nastavlja se potraga za ostalima, a u nju su uključena tri broda, pet aviona i dva ronioca.

Brod je otputovao iz Napiera na Novom Zelandu 14. avgusta prema luci Jingtang u Tangšanu u Kini, a očekivalo se da će putovanje trajati 17 dana.

Aktivisti ukazuju na rizike transporta živih životinja

Novozelandska organizacija za zaštitu životinja SAFE rekla je da je ova tragedija pokazala rizike trgovine povezane sa izvozom živih životinja.

"Ova goveda nisu smela da budu na moru", napomenula je vođa organizacije Merijan Mekdonald.

Podsećamo, Evropska unija će osnovati odbor koji će istražiti kršenje zakona EU o zaštiti životinja tokom prevoza i s njim povezanih operacija unutar i izvan njenih granica, uključujući vazdušni, drumski, železnički i morski transport.

EU osniva istražni odbor za ispitivanje kršenja pravila u transportu životinja

Sve je češće kršenje dobrobiti životinja tokom prevoza, a poslednji veći slučaj u Evropi zabeležen je u junu kada je brod Neameh isplovio iz Kolumbije sa oko 4.000 grla stoke.

Zaustavila ga je španska policija i carinici u pratnji ratne mornarice kako bi istražili krijumčare li kokain. Da bi uopšte pretražili plovilo, morali su da koriste aparate za disanje jer su uslovi na brodu bili nepodnošljivi. Mnoge životinje su ležale danima uginule na gomilama izmeta, trule hrane i urina.


Tagovi

Tajfun Japan Nestao brod Nesreća Prevoz životinja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.