Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 10.11.2021. 07:30

Sve veći broj evropskih farmi prijavljuje pojavu ptičjeg gripa

Ovaj virus iz jedne zemlje u drugu najčešće prenose divlje ptice zbog čega se brzo širi Evropom izazivajući zabrinutost u živinarskoj industriji.

Foto: Depositphotos/jack520429
  • 91
  • 15
  • 0

Visoko patogeni tip ptičjeg gripa H5N1 pronađen je i u severoistočnoj Nemačkoj, saopštilo je njihovo Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine. Bolest je potvrđena na farmi u Hohenkirhenu u severnoj pokrajini Meklenburg-Vorpomern, što je treći slučaj u toj zemlji, a virus je nađen kod 17 kokošaka, 28 pataka i dve guske.

Njega iz jedne zemlje u drugu najčešće prenose divlje ptice zbog čega se brzo širi Evropom izazivajući zabrinutost u živinarskoj industriji nakon što su prethodne epidemije dovele do eutanazije desetine miliona ptica i ograničenja u međunarodnoj trgovini, piše reuters.

Takođe je potvrđen i u susednoj BiH, na severu zemlje, u Gradišci gde je uginuo labud, zaražen visoko patogenim sojem. 

Kritična situacija i u ostatku Evrope

I Poljska je izvestila o nekoliko slučajeva izbijanja ptičjeg gripa tipa H5N1 na živinarskim farmama sa gotovo 650.000 životinja, saopštila je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE). Ta je zemlja najveći proizvođač živine u Evropskoj uniji, što izaziva zabrinutost javnosti.

Pet slučajeva je potvrđeno na istoku zemlje, gde su zaražene ćurke na čak četiri farme, a zahvaćena je i jedna na kojoj uzgajaju brojlere. Međutim, bolest se proširila i na zapad Poljske gde su zaražene guske i ćurke.

Francuska vlada prošle nedelje celu zemlju stavila je u stanje pripravnosti zbog ove bolesti i naredila da sva jata moraju da budu zatvorena. Ta je odluka doneta nakon što su holandske vlasti prošlog meseca takođe naredile komercijalnim uzgajivačima da sva jata drže u zatvorenom prostoru jer je na jednoj pronađen virus. Prošle zime francuske vlasti bile su prisiljene da unište oko 700.000 pataka kako bi zaustavile širenje virusa, piše Politico.

U međuvremenu je i u Velikoj Britaniji zabeležena influenca ptica tipa H5N1 i to u središnjem delu te zemlje. Prošle nedelje objavili pravila za prevenciju i naredili uzgajivačima da pooštre mere biološke sigurnosti.

Ptičji grip u Nemačkoj, Holandiji i Češkoj - u Kini sve više zaraženih ljudi

Podsetimo, prisustvo virusa avijarne influence (pottipa H5N8) kod divljih ptica potvrđeno je kod uginulih labudova prvog oktobra na teritoriji opštine Zemun, šestog okrobra kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, opština Palilula, na širem području grada Beograda.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Ptičji grip Virus Influenca ptica Evropa Živinarstvo H5N1


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.