Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
  • 05.07.2018. 21:30

Svaki Urugvajac ima 3,8 stočarskih poljoprivrednih gazdinstava

Stočarstvo je najrazvijenija grana poljoprivrede Urugvaja, čija se reprezentacija sutra od 16 sati sastaje sa Francuzima u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u fudbalu.

Foto: Bigstockphoto
  • 597
  • 22
  • 0

Država sveta godine - tu je titulu Urugvaju dodelio renomirani britanski časopis The Economist 2013. godine, a razlozi su sledeći: Urugvaj zauzima prvo mesto u Latinskoj Americi po demokratiji, blagostanju, nedostatku korupcije, e-vladi, ali i slobodi medija, veličini srednje klase i prosperitetu! Takođe, Urugvaj je prva zemlja sveta u kooj je legalizovano korišćenje marihuane i kanabisa u medicinske svrhe. Prava žena, prava homoseksualaca, ekonomske slobode, takođe su karakteristika ove, površinom 176.000 kvadratnih kilometara i oko 3,3 miliona ljudi, druge najmanje zemlje u Južnoj Americi. 

Prisetimo se, njihov predsednik je u periodu od 2010. do 2015. bio harizmatični Hose Muhika (Jose Mujica) koga su od milja zvali Pepe, koji je nakon svog predsedničkog mandata umesto u predsedničkoj rezidenciji nastavio da živi u jednosobnoj kućici na pordičnoj farmi. Poput modernog Bude koji odbacuje sve materijalno, može se reći da je Pepe jedan od najvećih antikapitalista ovoga vremena. 

Susret dve snažne demokratije 

Ovaj su prostor 4.000 godina pre dolaska Portugalaca, koji su na njegovo tlo prvi put stupili 1512. godine, naseljavali ljudi plemena Čarua (Charrúa), a svoju nezavisnost su stekli u prvoj trećini XIX veka.

Do godina današnjeg blagostanja ovu zemlju su obeležili ratovi i nemiri, ali demokratija tamo u punom smislu reči vlada već više od 30 godina. 

Francuska proizvodi 250 vrsta sireva, 4,6 milijardi litara vina, a godišnje svaki Francuz pojede 90 kg mesa

Dakle, sutra, 6. jula na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji sukobiće se dve jake demokratije, jer, Urugvaj u 16 sati sa francuskom reprezentacijom igra prvu utakmicu četvrfinala. Utakmicom protiv Rusije (3:0) došli su na prvo mesto svoje A grupe. Do četvrtfinala dovela ih je utakmica protiv Portugala, kojeg su pobedili sa golom razlike. Deluju kao jaka, staložena ekipa. A kako i ne bi kada dolaze iz stabilne i sigurne zemlje. 

U poljoprivredi zaposleno čak 13% ukupne radne snage

A šta obeležava ovu zemlju? Brežuljkaste nizije i niski brdski lanci. te plodni obalni pojas pokriven travom idealan je za uzgoj goveda i ovaca. Premrežen je rekama od kojih su najveće Urugvaj i Rio Negro, umerene je klime u kojoj ne poznaju temperature ispod nule, sa velikim površinama pod savanom i suptropskim šumama. 

Ovo prirodno bogatstvo omogućilo je Urugvaju da dovoljno proizvodi za svoje potrebe, ali i da se izvozno orijentiše, u čemu su im najveći partneri Argentina i Brazil. Naime, u poljoprivredi Urugvaja zaposleno je čak 13% ukupne radne snage! 

Na jednog Urugvajca dolazi 3,8 stočarskih poljoprivrednih gazdinstava

Na vrhu njihove poljoprivredne proizvodnje su stočarstvo i govedarstvo, budući da se zbog manjka obradivih površina nisu mogli okrenuti uzgoju voća i povrća. Podsetimo se i plemena sa početka priče, čija se ekonomija temeljila na lovu nandua i jelena. Tu su stočarsku tradiciju vekovima posle nastavili i Urugvajci. 

Urugvaj ima idealne uslove za ovčarstvo (Foto: Wikimedia Commons/Ricardo Romero)

Na jednog Urugvajca dolazi 3,8 stočarskih poljoprivrednih gazdinstava. Od govedarstva godišnje zarade milijardu američkih dolara godišnje. Imaju 12 miliona stočarskih farmi, a njih 54% nalazi se u rukama 11% poljoprivrednika, koji po farmi nemaju više od 500 grla stoke. Istovremeno 38% poljoprivrednika jedva je konkurentno i sa 100 grla koje prema zakonu mogu imati.

Treba spomenuti i da je danas Urugvaj 12. zemlja sveta po proizvodnji vune, te 14. zemlja po proizvodnji konjskog mesa.  

Nekada su jeli 115 kg mesa po glavi stanovnika godišnje

Pre gotovo 70 godina tamo je stočarstvo bilo još razvijenije. Naime, sredinom '50-ih godina prošlog veka u Urugvaju je bilo 6 miliona goveda, 25 miliona ovaca, koje su godišnje davale 100.000 tona vune. Urugvajci su jeli 115 kilograma mesa po glavi stanovnika godišnje! Svaka bi porodica godišnje pojela stotinjak ovaca

Zanimljivost iz novijeg perioda dolazi nam iz ne tako davne 2008. godine, kada je više od 1250 ljubitelja roštilja iz Urugvaja ispeklo 12 tona junećeg mesa i postavilo novi svetski rekord, koji je unet u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći roštilj na svetu. Reč je o roštilju koji se raširio na čak 1,5 kilometara i u koji je utrošeno čak šest tona uglja.

Snažna mala porodična gazdinstva i velika poljoprivredna kompanija 

Iako nije bogata obradivim površinama, prema podacima južnoameričkih poljoprivrednih zavoda, Urugvaj je 9. na svetu prema količini proizvedene soje te 17. po uzgojenim zasadima dunja. Većina poljoprivrednih gazdinstava, preko 60% čine manja porodična gazdinstva, koja zapošljavaju 65% svih radnika i ostvaruju više od jedne polovine prihoda od poljoprivrede. Takođe, registrovana gazdisntva imaju najviši udeo u porezu, te proizvode 12% svih žitarica i povrća, 2% svinjetine i 11% mlečnih proizvoda. 

Nasuprot tome, u Urugvaju egzistira najveća poljoprivredna kompanija Union Agriculture Group, sa više od 100 stočarskih pogona na 180.000 hektara. Poseduje oko 85.000 grla divljih goveda. Sa poslom su počeli pre deset godina i to proizvodnjom borovnica, pa se proširli na uzgoj pirinča, soje i žitarica. Logično, usledilo je stočarstvo i govedarstvo. Deo proizvoda otkupljuju i od porodičnih poljoprivrednih gazdinstava širom zemlje. 

Marihuana i vino tanat

Kao što smo na početku spomenuli, Urugvaj je prva država sveta koja je legalizovala marihuanu, koja se prodaje po ceni od jednog američkog dolara po gramu. Pitate se, ko je proizvodi? Pa država! Naime, država je izabrala dve privatne kompanije za uzgoj i nabavku marihuane. One je ne smeju ni reklamirati ni same prodavati - osim državi koja marihuanu distribuira krajnjim korisnicima. I to bez lekarskog recepta, ali uz komplikovanu birkokratsku proceduru. Marihuanu u Urugvaju za tako nisku cenu mogu dobiti samo Urugvajci. 

A kada smo kod opuštanja, treba napomenuti da je Urugvaj uz Argentinu i Čile jedan od najznačajnijih proizvođača vina Južne Amerike. Najpoznatija sorta urugvajskog grožđa je tanat, koje predstavlja oko 40% celokupne proizvodnje u državi. Izdržljivo tanat grožđe doneto je sa jugoistoka Francuske 1870. godine. 

Izdržljivo tanat grožđe doneto je sa jugoistoka Francuske 1870. godine (Foto: Pixabay/MonikaP)

Oko 8.200 hektara vinograda u zemlji obrađuje preko 1.800 prizvođača vina. Tokom 2008. izvan zemlje je prodato 13,4 miliona litara uz zaradu od 10,6 miliona dolara. Ipak, tokom prošle godine svetska ekonomska kriza je pogodila i vinogradarsku industriju u Urugvaju tako da su prodali tek dva miliona litara uz zaradu od šest miliona dolara.   

Urugvajska flora bogata je sredozemnim biljnim vrstama, kao što su lovor, maslina i smokva. Te biljne vrste uvelike se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji ulja, agruma i začina.

Lider u obnovljivim izvorima energije

Svakako treba spomenuti odgovornost Urugvaja prema životnoj sredini. Naime, približno 95% električne energije kojom se napajaju domaćinstva i ekonomski objekti u Urugvaju dolazi iz obnovljivih izvora energije, najviše iz vetroelektrana. Država je smanjila namete na obnovljive izvore energije za gotovo 20% u poslednjih deset godina. Jedan od rezultata takve inicijative je znatno smanjenje karbonskog otiska prosečnog Urugvajca (mera uticaja na životnu sredinu). Zbog ovoga su britanski mediji Urugvaj proglasili jednom od energetski najčišćih zemalja na svetu. 

Pored toga, energija iz hidroelektrana sve se više menja za solarnu energiju pa mnogi Urugvaj nazivaju i "energetskim liderom", a WWF je tu zemlju 2014. godine proglasio "zelenim liderom".

Kada se sve zbroji i oduzme, čovek bi rado poželeo da živi u Urugvaju, zemlji koja bi celom svetu mogla biti primer pravilnog upravljanja onim što nije naše vlasništvo - zemljom. 


Tagovi

Poljoprivreda Urugvaja Urugvaj Stočarstvo Obnovljivi izvori energije Jose Mujica Legalizacija Marihuana Zanimljivosti World Cup 2018


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.