Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak padavina
  • 22.04.2022. 18:00

Suša u severnoj Italiji mogla bi da postane ekstremna

Tamo od decembra gotovo da nije bilo padavina što je dovelo do niske vlažnosti zemljišta kao i niskog nivoa vode u akumulacijama i jezerima.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 937
  • 124
  • 0

Kombinacija nedostatka padavina, abnormalne temperature i nedostatak vlage u zemljištu ugrožava prinose poljoprivrede i proizvodnju energije na severu Italije, objavila je u svom izveštaju "Suša u severnoj Italiji - mart 2022" Evropska komisija. Reč je o proceni razvoja i delovanja četvoromesečne suše u regionu, na osnovu podataka JRC Globalne opservatorije za sušu (GDO) i Službe za upravljanje vanrednim situacijama Copernicus (CEMS).

Nema padavina

Tamo od decembra gotovo da nije bilo padavina što je dovelo do niske vlažnosti zemljišta kao i niskog nivoa vode u akumulacijama i jezerima.

Registrovana je zimska temperaturna anomalija od 2,1°C i prosečan deficit padavina od 65 odsto u poređenju sa prosekom za period od 1991. do 2020. Takva kombinacija blage i suve zime nije se desila u Lombardiji, Pijemontu i južnoj Švajcarskoj u poslednjih 30 godina.

Predviđanja za naredni period nisu dobra i očekuje se još gori period što izaziva zabrinutost za razvoj trenutne suše koja bi mogla da postane ekstremna.

Dugoročna prognoza: Evropu čeka natprosečno toplo, vruće leto

Na početku marta registrovani su plitki tokovi na različitim deonicama reke Po, a neki delovi se već smatraju ekstremnom hidrološkom sušom.

Anomalije vlažnosti zemljišta početkom marta (Izvor: JRC Mars)

Izrazito niska akumulacija snega, posebno u južnim Alpama, izaziva zabrinutost zbog niskog doprinosa otapanja snega i akumulacije vode koji su do kraja februara opali na približno 40 odsto u odnosu na prosek u periodu od 2009. do 2021. godine.

Ugrožena poljoprivreda i proizvodnja energije

Sever Italije, koji je tradicionalno poljoprivredni region, suočava se sa nedostatkom vlage u zemljištu i to pre pravog početka poljoprivredne sezone, setve i sadnje. Očekivano je da će biljke biti izložene smanjenju prinosa.

Dostupnost vode za navodnjavanje će biti niža nego inače. Dodatni problem je nizak nivo reke Po i prodiranje slane morske vode u unutrašnjost kopna gde je najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja.

Količina uskladištene vode u italijanskim hidroenergetskim akumulacijama već je na istorijskom niskom nivou. Sredinom marta zalihe vode u tamošnjim rezervoarima iznosile su samo 28,2 odsto od ukupnog kapaciteta skladištenja.

Tržište energenata tamo će biti dodatno pogođeno zbog niske akumulacije u hidroelektranama što će dodatno povećati cene energije.


Tagovi

Italija Evropska Komisija Suša Ugrožena poljoprivreda Izveštaj Reka Po Severna Italija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.