Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 10.05.2022. 18:00

Suša diktira cene žitarica - i dalje rastu?

Cene pšenice na evropskom i međunarodnom tržištu ostaju u nestabilnoj dinamici. Pored suše na njih deluju posledice sukoba na Crnom moru, usporena setva kukuruza, potražnja na kineskom tržištu.

Foto: Depositphoto/andron19821982
  • 1.150
  • 172
  • 0

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika cene pšenice su ponovo porasle. Tome je doprinela suša u Francuskoj, Nemačkoj, SAD-u i Indiji, navodi Agrarheute

Na srednjem zapadu SAD i južnim regionima koji su važni za uzgoj te žitarice dugo vremena vlada suša, a padavine su bile manjeg intenziteta od očekivanog. Ni vremenske prognoze nisu obećavajuće. Setva kukuruza tamo se odvija usporeno.

Cene pšenice na evropskom i međunarodnom tržištu ostaju u nestabilnoj dinamici. Pored suše na njih deluju posledice sukoba na Crnom moru, usporena setva kukuruza, potražnja na kineskom tržištu.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Krajem prošle nedelje one su se za majski ugovor na fjučers tržištu u Parizu popele na 406,50 evra, a novi rod se prodavao za 397,50 evra. U nemačkoj izvoznoj luci Hamburg vrednost hlebne pšenice bila je 406 evra po toni posle pada tokom nedelje.

Francuska i Nemačka ugrožene sušom

Izostanak padavina i nedostatak vlage u zemlji nepovratno će delovati na smanjenje roda u ove dve zemlje koje su najveći proizvođači žitarica u Evropskoj uniji.

Žan-Šarl Desvart, agronom Instituta za uzgoj Arvalis, rekao je da je u Francuskoj od 1. januara do početka maja bilo 30 odsto manje padavina od proseka poslednjih 20 godina. Pored nedostatka vlage za sledećih deset dana najavljeno je povećanje temperature. FranceAgriMer je već snizio ocenu zaliha pšenice posebno za regije na severu zemlje.

Dugoročna prognoza: Evropu čeka natprosečno toplo, vruće leto

Prognoza Evropske Komisije za žetvu te žitarice je na nivou prošle godine od oko 130 miliona tona, ali se očekuje i pad zaliha na 12,6 miliona tona, posebno zbog izvoza od 40 miliona tona.

U Evropi se beleži pad potražnje za kukuruzom (Foto: Depositphoto/stevanovicigor)

Setva kukuruza usporena, a cene rastu

Vremenske prilike u SAD su diktirale tempo setve kukuruza, a prema podacima od 1. maja završena je na samo 14 odsto površina. U istom periodu prošle godine bilo je posejano 42 odsto površina. Ovo kašnjenje bi moglo da prolongira setvu soje.

Ukrajina organizuje izvoz preko železnice i rumunske luke Konstance. Sklopljeni su sporazumi sa Bugarskom, Poljskom i baltičkim državama o izvozu preko ovih zemalja.

Ukrajina posejala manje jarina, Tursku muči suša, a Rusija najavljuje rekorde

U Evropi se beleži pad potražnje za kukuruzom, prvenstveno zbog ptičjeg gripa, ali i zbog okretanja jeftinijem koji stiže iz Kanade i zemalja Južne Amerike. Njegove cene na fjučers tržištu u Parizu za majski ugovor su porasle na 361,50 evra, a novi rod se prodavao za 344,50 evra.


Tagovi

Žitarice Tržište žitarica Suša Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃