Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brendiranje
  • 30.08.2019. 08:00
  • Grad Beograd, Beograd

Šumadijska šljivovica dobila oznaku geografskog porekla

Šumadijska šljivovica dobila je oznaku geografskog porekla koja garantuje da će se rakije pod tim brendom proizvoditi u destilerijama u istoimenom regionu, po tehnološki strogo definisanoj proceduri i recepturi, isključivo od šljiva sa tog podneblja, rečeno je na promociji tog sertifikata u Beogradu.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 197
  • 6
  • 0

Predsednik Asocijacije proizvođača Šumadijska rakija Goran Mijailović istakao je da je sertifikat spojio tradiciju i kvalitet voća iz Šumadije sa savremenom tehnologijom, koja je propisana novim zakonom koji je usaglašen sa propisima Evropske unije (EU).

On je rekao da oznaka geografskog porekla potrošačima garantuje kvalitet, a proizvođačima obezbeđuje lakši izvoz i bolju konkurentnost.

Obavezan period zrenja od 18 meseci u buradima

Prema njegovim rečima u EU ima 3.000 registrovanih proizoda sa oznakom geografskog porekla, među kojima su tri iz Srbije, izrazivši nadu da će se tu uskoro naći i Šumadijska šljivovica, koja će se na tržištu pojaviti 2021. godine zbog obaveznog perioda zrenja od 18 meseci u buradima od domaćeg hrasta lužnjaka.

"Šumadijska šljivovica je jedna rakija i svaka destilerija radi jednu vrstu rakije za sada, a za nas je bitno da ćemo preko sertifikata imati lakši izvoz rakije jer za proizvode s geografskim poreklom u EU nema carinskih barijera ni kvota", rekao je Mijailović i dodao da su ti proizvodi u Evropi i skuplji, prenosi Mondo. 

Asocijacija Šumadijska rakija, u kojoj je registrovano 19 proizvođača iz Šumadijskog okruga, realizovala je projekat dobijanja oznake geografskog porekla uz finansijsku podršku švajcarske organizacije SDC i stručnu pomoć Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Sertifikacija bi mogla doprineti povećanju zasada autohtone sorte crvena ranka

Direktor te agencije Nenad Popović rekao je da su mnoge države brendiranjem svojih alkoholnih pića počele da se bave pre 100 godina, navodeći kao primer škotski viski, francuski konjak i italijansku grapu.

"Mi smo tek pre dve godine počeli sistemski da pristupamo našoj rakiji, koja je jedan od najboljih proizvoda u svetu u svojoj kategoriji, zbog čega je treba strateški pozicionirati. Taj proizvod stvara veoma visok stepen dodatne vrednosti i uvezuje u proizvodni lanac mnogo ljudi - od poljoprivrednika, prerađivača, do trgovine i turizma", rekao je Popović, prenosi Danas. 

Proizvođači rakije očekuju da će dobijanje oznake geografskog porekla pomoći i razvoju turizma, a posetioci će biti sigurni u Šumadijsku šljivovicu. Kako se ova rakija pravi od šljiva samo iz Šumadije, računaju da će uspešna sertifikacija omogućiti i dalji razvoj voćarstva kao i da će doprineti povećanju zasada autohtone sorte crvena ranka.

Srpske rakije putuju u Rusiju, Australiju i Brazil

Šumadijska je šljivovica najbolja na svetu 

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić prilikom promocije ovog sertifikata rekla je da je sigurna da se najbolje na svetu šljivovica proizvodi u Šumadiji.

"Lično mislim da je to najupečatljiviji proizvod sa područja Šumadije, i sada će se ograditi na surovom tržištu od mase serijski proizvoda slične vrste - napravićemo brend", rekla je ona, i dodala da će na taj način Šumadijska šljivovica dobiti posebnu vrednost.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Šljivovica Rakija od šljive Crvena ranka Brendiranje Oznaka geografskog porekla Goran Mijailović Nenad Popović Biljana Ilić Stošić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.