Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 03.02.2016. 15:00

Subvencijama "gušimo" proizvodnju tovljenika

Prilično šokantne i potpuno drugačije tvrdnje Gorana Živkova u odnosu na ostala agroekonomska razmišljanja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

  • 1.477
  • 192
  • 0

Nakon prvog dela intervjua sa bivšim ministrom poljoprivrede i sadašnjm konsultantom SEEDEV-a (South East Europe Developement), Goranom Živkovim koji je zabeležio veliko interesovanje, objavljujemo i njegov drugi deo. Iskreno, precizno, konkretno.

Kada se priča o proizvodnji mleka, prednjače negativni primeri. Šta proizvođači mogu da očekuju u narednom periodu?

Mleko je najmanje tansportabilno i u najvećem delu zavisi od lokalnih prerađivača. I zbog toga proizvođači zavise od lokalnog otkupljivača. U ovoj fazi razvoja mi imamo oko 200 mlekara. Zanimljivo je da su u Sloveniji i Hrvatskoj takve male mlekare nestale. Kod nas rade zahvaljujući kišobranu jednog monopoliste koji radi kod nas. On je napravio ambijent za sebe, a uz njega se "šlepuju" i mali. Čekam taj dan kada će Imlek biti kupljen od nekog ko će da se bavi mlekom i ko će doneti "know how" na tržište, a da to ne bude investicioni fond. Proizvodnja mleka je prilično stabilna. Ono što je loše je što opada prihod poljoprivrednika.

Goran Živkov nije optimista ni kada je reč o proizvodnji tovljenika?

Goran Živkov ima potpuno drugačije mišljenje o svinjama, a to već različito od svih pričam već tri godine. Mi smo sačuvali naše svinjarstvo zato što imamo carine na uvoz. To je potpuno drugačije od okruženja, gde svoju proizvodnju ne štite tim preprekama. Kad gledate brojeve - mi smo sačuvali naše svinjarstvo, ali nismo sačuvali mesnu prerađivačku industriju. Ona je tu, ali nema rasta. I danas Juhor, BačkaTopola, Neoplanta, imaju problem što velike količine prerađevina dolaze iz zemalja CEFTA sporazuma.

Do nedavno Crna Gora nije imala prerađivačku industriju. Ona danas izvozi u Srbiju. Slična priča je u Makedoniji i Bosni. Oni, jednostavno, kupuju jeftine tovljenike iz EU, prerađuju ih zbog 0% carine u CEFTi. U Hrvatskoj PIK "Vrbovec" nastupa dosta agresivno, koji je uočio tržište kod nas. On ima dobru promociju i proizvode. Iza njega stoji Agrokor. Sve to utiče na rast prerađevina iz okolnih zemalja. U toj situaciji država daje subvencije za tovljenike i prednost pri zakupu državnog zemljišta. Dalje, dolazi Tenis, potencijalna mogućnost je olakšan izvoz u Rusiju.

Vi imate jednu tvrdnju koja je prilično šokantna. Kažete - subvencije ne donose dobro stočarima. Kako?

Subvencije i davanje prednosti zakupa državnog zemljišta "mami" mnoge da zbog toga ulaze u proizvodnju svinja. Povećava se proizvodnja, a naše tržište je zatvoreno. Naše svinje nemaju gde da odu. One ne mogu da idu u Evropsku uniju, a ni u okruženje. Pokušalo se sa izvozom u Rusiju, ali su to male količine. I sve to dovodi do pada cena. A prerađivač nema interesa da otkupljuje taj višak. Vi u stvari ubijate proizvodnju sa povećanim subvencijama.

Da li subvencije daju rezultate u biljnoj proizvodnji?

Nesporno je da su plaćanja u biljnoj proizvodnji najneefikasniji način podrške. Ako me pitate da li je bolje subvencionisati biljnu proizvodnju ili stočarstvo to je kao da me pitate da li je bolje imati proliv ili zatvor. U ovom slučaju je bolje da imate proliv. Jer vi kad proizvedete žitaricu ili uljaricu ona može da se izveze. To povećanje proizvodnje dovodi do povećanog izvoza. Tovljenike ne možemo da izvezemo. Vi samo spuštate cenu na domaćem tržištu. Subvencije nisu dobre. Mnogo je bolje davati investicionu podršku.


Tagovi

Goran Živkov Subvencije Tovljenici Ratarstvo Stočarstvo Peoizv Proizvodnja mleka Carine CEFTA Izvoz Investiciona podrška


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/