Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 14.09.2022. 10:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Subotički ratari: Ako se ništa ne preduzme, vraćamo se na ulice

Gradu Subotica upućen dopis iz Sekretarijata za poljoprivredu o formiranju komisije koja bi utvrdila razmere štete na usevima nakon suše, ali gradonačelnik neće postupiti po tom nalogu jer on nije po zakonu.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 377
  • 174
  • 0

Nismo zadovoljni protestima koji su održani pre mesec i po dana u centru Subotice, jer ništa nismo postigli, rekao je predstavnik subotičkih paora Miroslav Matković za Danas.

"Vlada nije ispunila to što je obećala po pitanju suncokreta, ni po pitanju mleka, nafte, ni moratorijuma. Ako se ništa ne preduzme, vraćamo se na ulice", poručio je.

Bez veštačkog đubriva neće biti ni prinosa

Podseća da su se nakon dogovora sa gradonačelnikom Subotice sklonili sa ulica, međutim poljoprivrednici i seljaci nisu dobili pomoć ni od grada ni od države i kako navodi, ne znaju kako će započeti jesenju setvu. Prema njegovim rečima, jesenja setva uskoro dolazi gde će veštačko đubrivo slabo biti zastupljeno jer nemaju sredstava da kupuju novo.

"Kada prodamo kukuruz i suncokret, mi kupujemo veštačko đubrivo i tako započinje nova proizvodnja. Ako nema veštačkog đubriva, očekujemo da će možda biti upola manji prinos. Ovih dana smo videli da se mleko uvozi, a očekujem ovih dana da ćemo vrlo brzo i hleb da uvozimo, ako ovako ostane i ne dobijemo nikakvu pomoć od države."

Nalog nije po zakonu?

On je podsetio da je gradu Subotica upućen dopis iz Sekretarijata za poljoprivredu o formiranju komisije koja bi utvrdila razmere štete na usevima nakon suše, ali, kako kaže, dobio je informaciju od gradonačelnika da on neće postupiti po tom nalogu jer on nije po zakonu.

"Nama tu nije jasno, ko tu radi protiv zakona, Mirović ili gradonačelnik? A nije nam ni jasno zašto nas je i poslao tamo, ako on sada neće da postupi na osnovu tog dopisa? Rekao je da Vlada Srbije donosi odluku o proglašenju elementarne nepogode. Mi smo voljni da sutra odemo sa gradonačelnikom kod premijerke, samo da se već pokrene taj proces koji se tiče suše i da krene da se radi dok se ne poskidaju usevi, jer kako će da se radi procena štete ako nema useva na njivama", objašnjava Matković.

Postupak za proglašenje suše tek kad se formira Vlada?

"Za proglašenje vanredne situacije Vlada Republike Srbije inicira izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Na osnovu toga ona proglašava vanrednu situaciju, na celoj teritoriji ili delu. Nakon toga lokalna samouprava na svojoj skupštini proglašava elementarnu nepogodu i pristupa formiranju komisija. U ovom slučaju procena štete bi se mogla raditi tek kada se usevi skinu s njiva. To je sled poteza i Gradu su vezane ruke", rekao je ranije za portal Hrvatskariječ gradonačelnik Subotice Stevan Bakić

Kako procenjuju poljoprivrednici, zbog suše štete u proizvodnji suncokreta su oko 60 posto, a kukuruza 80 pa do 100 posto.


Tagovi

Suša Protest Subotički ratari Stevan Bakić Miroslav Matković Jesenja setva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu