Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ćurki
  • 20.04.2019. 17:00

Stvari koje sigurno niste znali o uzgoju ćuraka

Način ishrane kod ćuraka promeniće se otprilike deset puta tokom njihovog života, a sve u cilju kako bi se zadovoljile njene nutricionističke potrebe. Ćurke imaju svog nutricionistu.

Foto: Depositphoto/Armastus
  • 1.370
  • 19
  • 0

Čak i ako imate velikog iskustva u poljoprivredi, sigurno vam je promaklo nekoliko detalja, kada su ćurke u pitanju. Kako navodi Successful Farming, na jednoj takvoj farmi, u Severnoj Karolini, koja je u vlasništvu porodice poljoprivrednika još od 1919. godine.

Farma je podignuta na mestu gde je prvobitno uzgajan duvan. Pre šest godina, porodica je počela da uzgaja ćurke, u okviru poslovne saradnje sa kompanijom ButterBall

Ćurke nisu prirodni biljojedi

Kao i većina ljudi, verovatno ste videli oznaku “organski hranjene” na pakovanjima ćurećeg mesa u prodavnicama. Ispostavilo se da ćurke ipak nisu samo biljojedi već svaštojedi. Ćurke koje su odgajane na pašnjacima, kao i divlje ćurke, jedu bube i crve u travi i ostalim usevima.

Međutim, potražnja potrošača za "organski uzgojenim ćurkama" dovela je kompanije do toga da dodaju mogućnost strogo biljne ishrane u svoj režim ishrane ovih životinja kako bi se prilagodili onome što kupac želi dok su istovremeno zadovoljili i nutricionističke potrebe ćuraka. Određena jata (grupa ćurki) ne hrane se bilo kakvim mesom ili mesnim nusproizvodima, uprkos tome što ih je majka priroda predodredila da i to jedu, tako da mogu imati oznaku "bezbedne hrane” na etiketi.

Način ishrane kod ćuraka promeniće se otprilike deset puta tokom njihovog života, a sve u cilju kako bi se zadovoljile njene nutricionističke potrebe. Ćurke imaju svog nutricionistu. To je osoba koja je zaposlena u "Butterball-u", a koji prati njihovu ishranu i kreira recepte za svaku fazu života. Njihova režim ishrane uključuje vitamine i probiotike.

Uzgoj ćuraka - posao za svih 365 dana u godini. I to ne samo za poljoprivrednika

Poljoprivrednici kažu da imaju posla u štali i na praznik, kao i svaki drugi dan. Ne možete uzeti slobodan vikend kada imate farmu. Svakog dana, odgajivač obilazi farmu najmanje dva puta. Svaki odeljak na farmi ima svoj vlastiti set računara koji prate sve - od temperature do ishrane. Sistem rezervne kopije na računaru pokreće se ako glavni sistem ne funkcioniše. Mobilni telefon uvek će poslati obaveštenje, ako nešto nije u redu na farmi, danju ili noću.

I nisu u pitanju samo obaveze koje ima poljoprivrednik. Veterinar kompanije takođe prima pozive sa farme svakog jutra i u toku dana obilazi ćurke na farmi.

Ćurkama je potreban recept

Na farmi se ne čuvaju antibiotici, u slučaju lečenja životinja. Ako je odgajivač zabrinut za jednu ćurku ili čak čitavo jato, on će kontaktirati servisnog tehničara na farmi ili veterinara kompanije (ButterBall). Ako je potrebno lečenje, veterinar prepiše recept koji se dalje šalje u skladište kako bi se lek isporučio na farmu.

Ako je čitavom jatu potrebno lečenje, može se antibiotik dodati u vodu ili hranu. Nakon što su progutale lek, sa vodom i hranom, omogućeno je strogo praćenje ponašanja životinja kako bi se uverili da je ćurka probavila antibiotik i da je on počeo da deluje. 

Butterball ima dijagnostičku laboratoriju, koja izvodi autopsije (nekada ih zovu i nekropsije) na životinjama koje su umrle na farmi, kako bi utvrdili uzrok smrti. Ove informacije pomoćiće veterinaru da odluči u kom pravcu treba da deluje, ako je to potrebno, a sve u cilju da se osigura zdravlje ćuraka.

Mlade ćurke gube svoje prvo (baby) perje

Ćurke koje su bile na farmi manje od nedelju dana, na telu su imale nekoliko mesta bez perja. Veterinar o tome kaže da kada se ćurke izlegu, njihovo prvo perje mekano je i pahuljasto. One prirodno gube ovo perje i dobijaju perja odraslih jedinki. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da ćurke nemaju perje na čitavom telu, neki delovi prirodno su bez perja.


Izvori

Successful Farming


Tagovi

Farma ćurki Uzgoj ćurki ButterBall Nutricionista Dijagnostička laboratorija Ćureće meso


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.