Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u februaru
  • 03.02.2023. 07:30

Šta se sadi i seje u februaru?

Ovo je mesec kada sadimo voćne sadnice, sejemo rasad povrća i obavljamo prvu setvu na otvorenom. Koje predradnje treba obaviti?

Foto: Depositphotos/Yunava1
  • 2.068
  • 139
  • 0

U februaru će mnogi započeti razne poljoprivredne radove, a tempo će diktirati vremenske prilike. Osnovno je da zemljište nije hladno ili smrznuto, a njegova temperatura na otvorenom se može povećati prekrivanjem poljoprivrednim platnima.

Prvi radovi vezani su za sadnju voćaka i čišćenje krtola krompira. Polako se pripremamo za setvu povrća i drugog bilja.

Sadnja sadnica voća i žbunja

Ako ste propustili jesen, sada je pravo vreme za sadnju njihovih sadnica pre nego što biljni sokovi krenu da cirkulišu i pupoljci se aktiviraju. Termin radova će se razlikovati u zavisnosti od vremena gde živite, ali najvažnije je da zemlja nije smrznuta.

Prednosti i mane prolećne sadnje voćaka

Pre nego što se odlučite za sadnju, odaberite mesto sa najmanje šest sati sunca. Sadnja rupa treba da bude dovoljno velika da bez problema raširite korenje sadnice koje ste prethodno prikratili i uklonili sve polomljeno, oštećeno i osušeno. Kada se radi o sadnicama s golim korenom, potrebno je napraviti smesu od zemlje, balege i vode u odnosu 1:1:1 i potopiti kako bi ga aktivirali.

Prolećna sadnja voćki: Prvo napravite dobar plan

Dubina sadnje određuje se prema pravom, odnosno lažnom korenovom vratu.

Odaberite sunčano mjesto (Foto: Depositphotos/baza178)

Pregledajte i očistite skladišta, nabavie seme

U skladištima i podrumima proverite uskladišteno voće, povrće, lukovice. Ovo je vreme kada se krtole krompira pregledaju i čiste od dugačkih klica. One crpe hranu i dovode do propadanja. Uklonite sve trule i vlažne krtole. To važi i za sve uskladištene plodove voća, povrće poput luka, repe, cvekle, bundeve, šargarepe i sličnih vrsta.

Ako do sada niste, pregledajte zalihe semena, napišite šta vam je potrebno i nabavite. Pripremite se za setvu prvog povrća.

Proverite šta imate i šta vam treba (Foto: M.C.Celić)

Čim vreme dozvoli u bašti, na otvorenom, možete pristupiti setvi boba, graška i belog luka. Optimalan trenutak je kada se zemljište zagreje na pet stepeni Celzijusa. Ovo su kulture koje ne podnose visoke temperature i ranom setvom obezbeđujemo visoke prinose. Osim toga, ranom setvom izbegavamo bolesti i štetočine koje ih napadaju, poput rđe graška, lukove muve i slično.

Sa čime pričekati?

Crveni luk se sadi nešto kasnije, kada se zemljište zagreje. Isto važi i za šargarepu, peršun, rotkvice, spanać, blitvu.

Prilagodite se vremenskim uslovima. U južnim krajevima setva na otvorenom može krenuti već od početka februara, a na kontinentu ćemo sačekati kraj meseca. U ovom mesecu obavlja se setva celera, jer sporo niče. Krajem meseca seju se čili i slatke paprike, paradajz, patlidžan, krastavac za uzgajanje u plasteniku.


Tagovi

Radovi u februaru Prolećna setva Prolećna sadnja Setva belog luka Setva graška Setva boba Setva u februaru


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.