Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rivica
  • 21.02.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Rivica

Šta se mladima nudi od subvencija, a koja je ponuda mehanizatorskih kuća

Brojnim merama podržavaju ostanak mladih na selu, ali i povratak u svoja domaćinstva. Konkurse za poljoprivrednike u ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predstavili su sekretar dr Vuk Radojević i njegov pomoćnik, Mladen Petković.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 676
  • 30
  • 0

U organizaciji Srpskog udruženja mladih poljopriverdnika (SUMP) u Rivici je održana konferencija pod nazivom "Kako obnoviti mehanizaciju i opremu". Bila je to prilika i za promociju ostalih mera podrške pokrajinskih i republičkih institucija namenjenih poljoprivredi, uz napomenu da je za nabavku novih traktora na osnovu poslednje Uredbe do sada realizovano već 44 zahteva.

Sa SUMP-om, saznajte kako da obnovite poljoprivrednu mehanizaciju

Glavni cilj SUMP-a je da promoviše mlade poljoprivrednike i da pokuša da ih zadrži na selu.

"Mi kao udruženje pratimo aktuelne teme, tako da smo ovu konferenciju organizovali kako bismo na jednom mestu poljoprivrednicima prezentovali koje su to subvencije koje pružaju Republika i Pokrajina sa jedne strane, a sa druge strane imamo ponudu najreprezentativnijih mehanizatorskih kuća, tako poljopriovrednici imaju priliku da vide šta mogu da kupe na osnovu tih raspisanih konkursa. Osim subvencija i mehanizatora, na konferenciji su pristutni i predstavnici Grancijskog fonda, tako da ujedno imaju priliku da saznaju kako mogu da se finansiraju",  rekao je Aleksandar Milovanović, sekretar SUMP-a.

Glavni cilj SUMP-a jeste da zadržimo mlade na selu, kaže Aleksandar Milovanović

Pokrajina ulaže u mlade

Da mladi treba da budu nosioci razvoja poljoprivrede odavno znaju i u resornom pokrajinskom sekreterijatu. Brojnim merama podržavaju njihov ostanak na selu, ali i povratak u svoja domaćinstva. Konkurse za poljoprivrednike u ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predstavili su sekretar dr Vuk Radojević i njegov pomoćnik, Mladen Petković.

Raspisan konkurs za podršku mladima u ruralnim područjima Vojvodine

Za deset konkursa u ovoj godini opredeljeno je čak 1,2 milijarde dinara. Radojević napominje da je u poslednje tri godine zajedno sa poljoprivrednicima uloženo oko tri milijarde dinara u nabavku opreme za navodnjavanje, čime je pokriveno blizu 20.000 hektara zemljišta, a za nabavku protivgradnih mreža 1,5 milijardi dinara za oko 1.000 hektara. Kao najatraktivniju navodi meru podrške mladim poljoprivrednicima do 40 godina starosti.

Radojević napominje da mladi mogu da ostvare do 70 odsto povraćaja po investiciji

"Mladi ljudi jesu nosioci razvoja poljoprivredne proizvodnje i zato start-ap program, odnosno program podrške mladim poljoprivrednicima do 40 godina jeste nešto što je naišlo na veliko interesovanje kod mladih ljudi, pogotovo iz seoskih sredina i sa tom merom smo započeli prvi put 2017. godine. Moram da kažem da smo na taj način registrovali novih 450 poljoprivrednih gazdinstava, čiji su nosioci mlađi od 40 godina, ali isto tako uloženo je oko 650 miliona dinara. Najveće interesovanje je bilo za stočarsku, zatim za voćarsku, povrtarsku, ratarsku proizvodnju i verujem da je to jedini pravi put da mlade finansijski motivišemo da se bave poljoprivredom i da ostanu na selu", kaže Radojević i dodaje da mladi, za razliku od ostalih poljoprivrednika mogu da ostvare subvencije od 70 odsto povraćaja. 

Kupovina mehanizacija sa rokom otplate do 10 godina

Da nabavka nove mehanizacije ne mora da bude bauk potvrđeno je na ovoj konferenciji na kojoj je rečeno da je interesovanje poljoprivrednika za njihovu nabavku veoma veliko. Svoje uslove predstavio je i Grancijski fond Vojvodine.

"Znamo da obnova mehanizacije nije lak posao, znamo da su krediti u bankama često nepovoljni i iz tog razloga Garancijski fond uzima učešće na ovakvim skupovima, ne bi li predstavili naš program, odnosno kreditne linije za koje mi možemo izdavati garancije, u ovom slučaju govorim o obnovi mehanizacije. Mi imamo jednu liniju, našu najstariju liniju, sa kojom je i osnovan Garancijski fond, gde dajemo i garantujemo za sredstva za obnovu i kupovinu traktora, kombajna i prateće mehanizacije sa rokom otplate do 10 godina, do 250.000 evra, sa grejs periodom do godinu dana. Svi ostali uslovi svakako mogu da se dogovaraju sa poslovim bankama", istakao je Đorđe Raković, direktor garancijskog fonda Vojvodine.

Do sada 44 zahteva za nabavku mehanizacije

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja istakli su da svakim danom stiže sve više zahteva za subvencije za nabavku mehanizacije, a do sada je u potpunosti realizovano 44 zahteva. Ovakve konferencije doprineće većem interesovanju smatraju u Upravi, a to je mišljenje i samih poljoprivrednika.

Raspisan konkurs za kupovinu traktora do 60 kilovata

"Prva i osnova stvar jeste da poljoprivrednik mora imati aktivno i registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a drugi da je kupio traktor, da nam dostavi svu potrebnu dokumentaciju, koja mu je navedena. Onoliko koliko ja imam informacija sa terena jeste da već svako od prodavaca mehanizacije zna koja je potrebna dokumentacija, oni to već imaju spremno i daju poljoprivrednicima. Potrebno je da poljoprivrednici pošalju zahtev, uverenje da su izmirili porez, da im je aktivno gazdinstvo i svu prateću dokumentaciju, račune, otpremnice, kao i dokaz da je traktor domaće proizvodnje", istakla je Biljana Petrović, dodavši da su ovakve konferencije najbolje mesto na kojima se čuje živa reč, a poljoprivrednici dobiju sve neophodne informacije na jednom mestu.

Prilika za razmenu informacija i iskustva

Potvrda ovih reči je svakako i puna sala Doma kulture u Rivici.

Puna sala dokaz velike zainteresovanosti kod poljoprivrednika

"Ovakvi skupovi na početku godine nam veoma znače kako bismo se upoznali sa programima mera koje pružaju država, Pokrajina, Uprava za agrarna plaćanja, kao i mere IPARD-a, koje su namenjene nama mladim poljoprivrednicima za tekuću godinu, kao i sa kreditnim linijama banaka i državnih fondova. Ostvarujemo i kontakt sa mehanizatorima da vidimo novine i cene, a ujedno je prilika da se i sami vidimo i razmenimo iskustva. Ovakve skupove treba organizovati početkom poljoprivredne godine kao sada i na kraju poljoprivedne sezone, tako možemo da se nađemo da popričamo o tome šta planiramo za ovu godinu i na kraju da se skupimo i sumiramo sve rezultate", istakao je Milenko Jovanović, poljoprivrednik iz Laćarka.

Prva ovakva konferencija održana je u Novom Sadu, a posle prošlo nedeljne u sremskom selu Rivica, uslediće i susreti u Bačkoj i u Banatu.


Tagovi

SUMP Rivica Subvencije Konkursi Konkursi Pokrajine Republički konkursi Vuk Radojević Biljana Petrović Aleksandar Milovanović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".


Partner

SUMP

Gagarinova 16A, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 64 5693 777, e-mail: info@sump.rs web: http://sump.rs/