Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 20.12.2017. 16:00

Šta je Eurostat?

Eurostat je kancelarija EU zadužena za statistiku, a njen glavni zadatak je obrada i objavljivanje uporednih statističkih podataka na nivou cele Evropske unije. Eurostat dobijene i obrađene statističke podatke objavljuje u obliku štampanih ili elektronskih publikacija pod nazivom "Evropa u brojkama".

Foto: geralt / Pixabay
  • 2.105
  • 69
  • 0

Eurostat je kancelarija EU zadužena za statistiku, a njen glavni zadatak je obrada i objavljivanje uporednih statističkih podataka na nivou cele Evropske unije. Države članice Unije prikupljaju statističke podatke, koje potom analizira ovlašćeno statističko telo na nivou pojedine države, a nakon toga se podaci prosleđuju Eurostatu.

On ih zatim sistematizuje, sintetizuje, upoređuje i objavljuje. Eurostat dobijene i obrađene statističke podatke objavljuje u obliku štampanih ili elektronskih publikacija pod nazivom "Evropa u brojkama" (Europe in Figures).

Eurostat analizira podatke iz različitih oblasti

U toj kancelariji se redovno prate i analiziraju podaci u vezi sa opštom statistikom, ekonomijom i finansijama, demografijom i socijalnim uslovima, industrijom, trgovinom i uslugama, poljoprivredom i ribarstvom, spoljnom trgovinom, transportom, životnom sredinom i energijom, naukom i tehnologijom. Analize i predviđanja, koje je uradio Eurostat, koriste institucije Evropske unije za kreiranje i sprovođenje zajedničkih politika, a jedna od njih je naravno i Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) za čije sprovođenje je zadužena Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG-AGRI), na čijem se čelu trenutno nalazi Fil Hogan.

Skulptura - Evro

Saradnja sa državama kanditatkinjama za članstvu u EU

Osim država članica Evropske unije, Eurostat svojim analizama obuhvata države Evropskog ekonomskog prostora (Island, Norvešku i Lihtenštajn), koje su deo evropskog statističkog sistema, a ova organizacija tesno sarađuje i sa međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjene nacije, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka, a aktivnosti Eurostata usmerene su i na razvoj i koordinaciju statističkog sistema u trećim zemljama i naročito sa zemljama koje su, kao i Srbija, kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Istorijske činjenice o Eurostat-u

Ova evropska kancelarija osnovana 1953. godine u Luksemburgu i tada se zvala Odsek statistike za zajednicu uglja i čelika, da bi nakon uspostavljanja Evropske unije i izdavanja prve publikacije o poljoprivrednoj statistici od 1959. godine dobila ime Eurostat, koje je opstalo do danas. Od 1991. godine uloga Eurostata proširena je kao rezultat sporazuma o uspostavljanju Evropskog ekonomskog područja i usvajanja Mastrihtskog ugovora, 1994. godine je održan prvi evropski panel za domaćinstvo, analizirajući dohodak, zaposlenost, siromaštvo, socijalnu isključenost, domaćinstva, zdravstvo i drugo.

Nova važna uloga kancelarije od 2001.

Pridruživanjem Grčke Evrozoni (2001) odnosno početkom evra, Eurostat dobija novu važnu ulogu, jer dostavlja ključne statistike za monetarnu politiku. Nova evropska regulativa, koja uređuje statističku saradnju u Evropskoj uniji, usvojena je 2009. godine i tom prilikom je stvoren Komitet ESS-a a zatim je objavljena Eurostatova "Vizija" za modernizaciju statističke proizvodnje Evropskoj uniji. Godine 2014. godine usvojen je kodeks "ESS Vision 2020".

Zastave EU ispred zgrade Evropske komisije

Mogućnost poređenja među državama članicama EU

Pružanje statistike koju Eurostat sprovodi na evropskom nivou i omogućavanje poređenja između zemalja i regiona je ključni zadatak. Demokratska društva ne funkcionišu pravilno bez solidne osnove pouzdane i objektivne statistike. S jedne strane, donosiocima odluka na nivou EU, u zemljama članicama, u lokalnoj samoupravi trebaju statistike, da bi na osnovu njih doneli donesu važne odluke. S druge strane, medijima i javnosti statistika služi za stvaranje tačne slike savremenog društva i procenu učinka političara i drugih značajnih, socijalnih, ekonomskih i privrednih subjekata. Naravno, nacionalna statistika je i dalje važna za nacionalne potrebe u zemljama članicama, a statistika EU je od suštinskog značaja za odluke i evaluaciju na evropskom nivou.

Izvor: dei.gov.ba; ec.europa.eu

Foto: geralt / Pixabay; Hans / Pixabay; Geralt / Pixabay; Stuart Chalmers / Flickr

"ZPP i Srpski aduti, (R)Evolucija poljoprivrede" projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Tagovi

Eurostat Evropska unija Statistika Zajednička poljoprivreda politika ZPP CAP Phil Hogan Fil Hogan Evropska komisija Evropski parlament Evropa u brojkama DG-AGRI Luksemburg Marijan Tisen Marianne Thyssen Agroklub Savet Evrope Brisel


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.