Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 20.02.2019. 16:00

Srpska rakija osvaja evroazijsko tržište

Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije.

Foto: Valerija Čolović
  • 144
  • 5
  • 0

Krajem aprila, Međuvladin savet trebalo bi da potvrdi otvaranje evroazijskog tržišta za Srbiju, koje broji više od 180 miliona potrošača. To će srpskim proizvođačima omogućiti neograničen bescarinski izvoz voćne rakije, a uz kvote vinjaka, sira i cigareta, rekao je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Sporazum predviđa neograničen izvoz voćnih rakija na evroazijsko tržište, a izdejstvovali smo i izvoz 2.000 tona cigareta", rekao je Ljajić. On je podsetio da Srbija dve i po godine pregovara o sporazumu sa Evroazijskom unijom, istakavši da je najbitnije da dođe do finalinog sporazuma.

Kvalitet srpskih rakija adut za uspeh na ruskom tržištu

Sporazum podstrek za proizvođače da prošire kapacitet 

Prema Ljajiću, svakako da u ovom trenutku nemamo još kapacitet da zadovoljimo tako ogromno tržište ali veruje da će ovaj sporazum biti podstrek da naši proizvođači prošire kapacitete.

"Do sada smo imali sprazum sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, a ovaj sporazum će se odnositi na celu Uniju uključujući Kirgiziju i Jermeniju", rekao je Ljajić, za Tanjug, a prenosi B92.  Objasnio je da Srbija već sada ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom 99 odsto roba na bescarinskom režimu, te da će se taj sporazum primenjivati sve dok novi ne stupi na snagu. 

Miomir Đorđević: Šljivovica je zaštitni znak Šumadije

"Ovo su nove robe o kojima sam govorio i stari sporazum se primenjuje sve dok novi ne stupi na snagu", precizirao je Ljajić i naglasio da će Srbija nastojati da se nakon konačnog usaglašavanja tekst sporazuma što pre ratifikuje u Skupštini Srbije.  Uslov za njegovu punu primenu je i da ga ratifikuje Evroazijska ekonomska unija.

Čeka se potvrda Međuvladinog saveta

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin potvrdio je na svom Tviter nalogu da je uspostavljanje slobodne zone trgovine između Srbije i Evroazijske unije gotova stvar i da još samo treba da se potvrdi na Međuvladinom savetu, prenosi Sputnjik. 

"Ministar ekonomskog razvoja Rusije Maksim Oreškin je saopštio da će Evroazijski međuvladin savet uskoro doneti odluku o uspostavljanju zone slobodne trgovine između EAEU i Srbije. Naredna sednica Međuvladinog saveta očekuje se krajem aprila", objavio je na svom nalogu Aleksandar Čepurin.

Protokolom do lakše kontrole sledljivosti robe

Vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosio je 340 miliona dolara, ali to prevedeno u procente predstavlja svega jedan odsto ukupnog ruskog uvoza hrane, prenosi RTS. 

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.


Izvori

RTS


Tagovi

Međuvladin savet Srbija Rusija. Rasim Ljajić Rakija Vinjak Sir Cigarete


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.