Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 14.04.2019. 12:00

Srednjoškolci napravili pastu za zube od maslačka i šargarepe

Lekovita moć biljaka, voća i povrća nije nepoznanica. Ali kada mladi u Srbiji, koji su tek na korak od punoletstva, shvate da se od proizvoda sa lekovitim supstancama, može promovisati učeničko preduzetništvo, škola, grad i pre svega njihova inovativnost, znanje i umeće, onda je to za poštovanje. Mislite o tome kada sledeći put ugledate maslačak ili šargarepu.

Foto: Biljana Nenković
  • 762
  • 37
  • 0

Nije prošlo ni godinu dana od kada smo pisali o uspehu maturanata Srednje medicinske škole "Sestre Ninković", u Kragujevcu, koji su napravili lekovita sredstva od kapsaicina - supstance iz ljutih papričica, a već je stasala nova petorka. Oni su se bez mnogo dvoumljenja odlučili da okosnica njihove učeničke kompanije budu preparati sa prirodnim i lekovitim supstancama.

Učenici medicinske škole pokrenuli biznis zahvaljujući kapsaicinu iz ljutih papričica

Njihov asortiman čine tri proizvoda: gumene bombone, sprej za suvu kožu i pasta za zube. Osnova preparata su koren maslačka i šargarepa. Da su odabrali pravi put potvrdilo je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija. Ovo odličje vodi ih na nacionalno takmičenje.

Iskoristili ono čime je Srbija bogata

Proizvodi sadrže macerat šargarepe i korena maslačka, a njihov cilj bio je da iskoriste ono čime je Srbija bogata i da naprave proizvode koji mogu biti delotvorni na ljudski organizam.

"Gumene bombone imaju tri aktivne supstance - inulin, beta karotin i tanin. Veoma su bitne zato što izbacuju toksične materije iz organizma, tačnije iz bubrega i jetre. Sprej mogu koristiti osobe koje imaju suvu kožu, a naš treći proizvod je pasta za zube koja jača dentine i čisti usnu duplju", objašnjava Jovana Petrović, direktorka proizvodnje kompanije koja nosi naziv "Biocare".

Proizvodi sadrže macerat šargarepe i korena maslačka (Foto: Biljana Nenković)

Početni kapital 10.000 dinara

Početak može biti zaista težak jer im je početni ulog bio svega 10.000 dinara. "Naša kompanija osnovana je u septembru prošle godine. Proveli smo sate i sate pre i posle nastave sa našim mentorima kako bismo došli do rezultata. Treba reći da su svi naši preparati provereni u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, koji je potvrdio njihovu ispravnost", kaže  Nemanja Jovanović, generalni direktor ove učeničke kompanije.

Dunja Pavlović, direktorka finansija, kaže da su iskoristili novac od prodaje proizvoda koje su pravili na farmaceutskoj praksi u školi.

Šargarepu donirao Dunjin deda

Za marketing u ovoj učeničkoj kompaniji zadužen je Nenad Adamović. Kao poznati jutjuber, shvata značaj društvenih mreža i upravo na tom mestu preporučuje proizvode od maslačka i šargarepe, koji imaju lekovita svojstva

"Sve je pravljeno u laboratoriji naše škole. Neki materijal, poput tuba za paste za zube, dobili smo kao donaciju od jedne firme. A šargarepu smo uzeli od mog dede iz Dragobraće. Tako je i on postao donator. A i bili smo sigurni  da nije tretirana preparatima", kaže Dunja.

Ipak do prvog mesta nisu stigli lako. Imali su poteškoće. Tamara Radovanović, na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Biocare", kaže da im je najteže bilo da naprave bombone.

"Mi nismo fabrika već početnici i recimo za jednu teglicu bombona bilo nam je potrebno nešto više od sat vremena. Bombone, kao i svi naši proizvodi sadrže  koren maslačka. On je u martu bogat inulinom  i morali smo da ga kopamo baš u to vreme, a svako od nas imao je i svoje obaveze u školi", dodaje Tamara.

Svi njihovi preparati provereni u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu (Foto: Biljana Nenković)

Mogu li ostali pomoći mladim ljudima?

Ovaj tim maturanata, kao i prošle godine, predvodile su dve profesorke, biohemičar Sofija Vukelić Miletić i farmaceut Biljana Petrović. Njihova misija i jeste vraćanje prirodi i korišćenje organskih sirovina. Dve generacije maturanata poslušale su ih i napravile uspeh. Podsećaju da su prošle godine imale maturante koji su pravili kreme za masaže i čaj od kapsaicina, sastojka iz ljutih papričica. Oni su na nacionalnom nivou osvojili prvo mesto.

Očekuju da se niz nastavi, ali apeluju i na institucije i privrednike da podrže rad ovih mladih ljudi i da im pomognu. Jer nikad se ne zna. Možda neki od ovih proizvoda, čiji su kreatori tako mladi entuzijasti puni znanja i volje, dostigne veliku vrednost na tržištu, a njihovi tvorci postanu neka od čuvenih imena u svetu farmacije i medicine.


Foto prilog


Tagovi

Učenička kompanija Kragujevac Koren maslačka Macerat Lekovita svojstva Prirodni preparati Farmacija Organske sirovine


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!