Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodno takmičenje
  • 28.09.2022. 13:30
  • Gradačac

Srednjoškolci iz BiH najbrže beru kukuruz, na drugom mestu Šapčani

Takmičarske ekipe bile su sastavljene od po dva člana, a berba je trajala 30 minuta.

Foto: Hasan Osmanović
  • 140
  • 78
  • 0

Prvo međunarodno takmičenje u ručnoj berbi kukuruza održano je u utorak, 27. septembra, u Gradačcu (BiH). Organizator ove manifestacije je JU MSŠ "Hasan Kikić" iz tog grada, a ukupno je učestvovalo osam srednjih škola i to iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. 

Takmičarske ekipe bile su sastavljene od po dva člana, a berba je trajala 30 minuta. Kukuruz se brao bez komušine, u mrežaste vreće, nakon čega je izvagan.

Gimnazijalci nabrali 159,75 kg za pola sata

Kako je ispred škole domaćina, pojasnio profesor Hasan Osmanović ni njih nisu zaobišli suša i poskupljenja, pa je bilo upitno hoće li se takmičenje moći održati. No, na sreću, rod je bio dobar pa su uspeli da organizuju događaj.

"Cilj ovog takmičenja je popularizacija poljoprivrede kod mladog stanovništva, ovaj put kod učenika, kao i očuvanje tradicionalnih vrednosti jer naše mlade generacije nisu osetile slast ručne berbe kukuruza, a znamo da je to jedan od najsrećnijih momenata u životu poljoprivrednika, kao i promocija našeg rada i škole", rekao je Osmanović. 

Gimnazijalci najbrži

Srednjoškolci su "odmerili snage" na oglednoj parceli u Ledenicama Gornjim, a najbrži u branju kukuruza bili su članovi ekološke sekcije Gimnazije "Mustafa Novalić" iz Gradačca koji su osvojili prvo mesto. Gimnazijalci su za pola sata uspeli da naberu 159,75 kilograma, odnosno više od pet kilograma po minuti. 

Podrška najmlađih nije izostala

Drugo mesto pripalo je Poljoprivrednoj školi Šabac, čiji su predstavnici nabrali 137,37 kilograma, u proseku oko 4,5 kg u minuti. Treće je zauzela Poljoprivredna škola Brčko sa ukupno nabranog 134,71 kg. 

Ostali rezultati

Regularnost takmičenja pratio je stručni žiri, odnosno profesori, a ovo su rezultati ostalih ekipa: 

  • MSŠ Živinice – 125,43 kg
  • Poljoprivredna škola Banja Luka – 114,69
  • JU MSŠ "Hasan Kikić" Gradačac – 110,39
  • Srednjoškolski centar Šentjur – 105,33
  • Poljoprivredna škola Futog – 97,86

Učesnici takmičenja bili su: Aleš Kliček i Rok Vogrinc, s profesoricom Zvonkom Rabič (Šentjur), Gložanski Branislav i Milan Srećkov, s profesorom Goranom Oreljom (Futog - Novi Sad), Dalibor Belić i Veljko Šešić, s profesorom Dušanom Majstorovićem (Šabac), Velimir Brkić i Stefan Solar s profesorom Bojanom Bakalom (Banja Luka), Stanimirović Marko i Ostojić Savo, s profesorom Draženom Dragin (Brčko), Krajišnik Anel i Kujuković Hamza, s profesorom Ilijom Maričević (Živinice), Avdić Amel i Beširević Fadil, s profesoricom Esmom Kujović (Gradačac), Bilajac Namik i Pekarić Ajdin (Gradačac).


Tagovi

Berba kukuruza Ručna berba Međunarodno takmičenje JU MSŠ "Hasan Kikić"


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.