Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slobodna trgovina
  • 10.06.2019. 17:00

Srbija potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

U Sočijiu će 1. oktobra biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Sporazum Srbiji omogućava pristup tržištu koje broji 180 miliona ljudi.

Foto: Ministarstvo trgovine
  • 107
  • 4
  • 0

U Sočijiu će 1. oktobra biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU). Ovo su pre dva dana dogovorili u Sankt Peterburgu potpredsednik vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacije, Rasim Ljajić, kao i ministarka trgovine ove međunardne organizacije, Veronika Nikišina.

Prema rečima Jagode Lazarević, specijalnog savetnika potpredsednika vlade i ministra trgovine, nakon potpisivanja, trebalo bi da usledi i ratifikacija u parlamentima svih sedam potpisnica sporazuma. Potpisnici su, Srbija sa jedne strane i Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, sa druge strane. Navedene države čine Evroazijsku ekonomsku uniju. Nakon ratifikacije, počinje primena sporazuma.

"Za septembar planiramo skup privrednika svih zemalja, kako bi se oni upoznali sa svim prednostima i koristima koji ovaj sporazum donosi", kaže Lazarević.

Sporazum Srbiji omogućava pristup većem tržištu

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom Srbiji omogućava pristup tržištu koje broji 180 miliona ljudi. Pored toga, prošireni su obim i vrsta roba, koje će se iz naše zemlje izvoziti na tržište EU, piše Politika.

Domaći proizvođači moćiće da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i ovčiji i koziji sir. Lista proizvoda na bescarinskom režimu, proširena je u odnosu na aktuelni sporazum sa tri zemlje. 

Dobijena je i kvota od 2.000 tona za izvoz cigareta bez carine, kao i kvota za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira. Ostale vrste kravljeg sira već se nalaze na bescarinskom režimu. Ograničenja su nastavila i dalje da važe za šećer i živinsko meso. 

Carine i dalje važe za neke poljoprivredne proizvode

Takođe, carine i dalje važe za nekoliko industrijskih i poljoprivrednih proizvoda koji su izuzeti iz režima slobodne trgovine. Ovo se pre svega odnosi na automobile, polovne automobile, kamione, autobuse i to ograničenje je uzajamno.

Samim tim što će više robe biti na bescarinskom režimu, poput voćnih rakija, ovčijeg i kozijeg sira, kao i zbog robe na kvotama za koje ne važe carine, očekuje se povećanje robne razmene. Prošle godine ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU iznosila je 3,4 milijarde dolara. Trgovinska razmena sa Ruskom Federacijom čini 83,1 odsto ukupne razmene sa EAEU. Domaći izvoz u države EAEU iznosio je 1,1 milijardu dolara dok je uvoz bio dvostruko veći, 2,3 milijarde dolara. 


Izvori

Politika


Tagovi

Evroazijska ekonomska unija Bescarinski režim Poljoprivredno - prehrambeni proizvodi Sporazum o slobodnoj trgovini Rasim Ljajić Jagoda Lazarević Veronika Nikišina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.