Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita životne sredine
  • 26.05.2017. 08:00

Srbija ispunila polovinu EU standarda

Srbija je trenutno na pola puta kada je reč o ispunjenju EU standarda u oblasti zaštite životne sredine, zaključeno je na skupu posvećenom upravljanju otpadom koji se održava na Paliću. Učesnici tog skupa saglasni su da je za dalji napredak neophodna promena navika i svesti građana prema otpadu i podrška države reciklažnoj industriji.

Foto: Ben_Kerickx / Pixabay
  • 921
  • 44
  • 0

Na savetovanju, posvećenom tretmanu otpada, koje se ovih dana održava na Paliću, rečeno je da je naša zemlja trenutno na pola puta kada je reč o ispunjenju standarda u oblasti zaštite životne sredine neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako prenosi RTV, gotovo polovina evropskih normi implementirana je u naše zakone. Reciklažna industrija beleži stalni rast, a za ispunjenje preostalih ciljeva, kako je istaknuto na tom skupu, potrebna je promena navika svakog pojedinca, kao i novčana podrška.

Sirovina nastala reciklažom izvozni adut

Kompanija "Jugoimpeks" iz Niša je na ovom savetovanju predstavljenja kao jedan od dobrih primera zatvaranja kruga reciklaže industrijskog otpada. Ta kompanija reciklira preko 1.000 tona starih električnih aparata proizvodeći novu sirovinu, koju plasira na evropsko tržište.

Direktorka Sektora za upravljanje opasnim otpadom u "Jugoimpeksu" Ljiljana Kostić Despotović, kaže da je za uspešan rad u ovoj oblasti reciklažnim kompanijama uvek neophodna pomoć države i njenih zakonodavnih institucija, kao i podrška nauke koja treba da doprinese inovativnim rešenjima za što efikasnije obavljanje tog veoma odgovornog posla.

Na skupu koji se održava na Paliću učestvuje preko 300 stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom. Oni će predstaviti preko 50 radova posvećenih saveremenim dostignućima u tretmanu industrijskog, farmaceutskog i medicinskog otpada.

Građani treba da menjaju navike i svest o otpadu

Srbija se obavezala da će do 2030. godine reciklirati polovinu komunalnog otpada, a da bi tu obavezu ispunila, trenutno se grade i gradiće se u budućnosti regionalne deponije, tako da će svaki građanin naše zemlje morati da menja svoj odnos prema otpadu.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Radmila Šerović ističe da, kada je reč o otpadu, građani treba da nauče da o ovoj temi razmišljaju kao o sirovini koja će biti ponovo iskorišćena procesom reciklaže. Ljudi treba da budu svesni da se otpad može ponovo upotrebiti, ali treba razmišljati i o njegovom korišćenju u procesu dobijanja energije.

Foto: Ben_Kerickx / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Ekologija Otpad Zaštita životne sredine Srbija Evropska unija Subotica Jugoimpeks Radmila Šerović Reciklaža Upravljanje otpadom Ljiljana Kostić Despotović Remondis Medison Miroslav Poznić Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.