Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 03.03.2021. 10:00

Spreman IPARD 3 program: Šta su novine?

Novina u odnosu na IPARD II program jeste Mera 6 - Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu.

Foto: Depositphotos/alkiona25
  • 214
  • 23
  • 0

Na sastanku ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija zaključeno je da od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije 75 odsto je sa EU, a izvoz u Uniju u 2020. dostigao je blizu dve milijarde evra, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Ocenjeno da se Srbija dobro pripremila za IPARD 3 program kroz implementaciju mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu što je značajno imajući u vidi snagu poljoprivrede i konstatovano je da Srbija ispunjava kriterijume Evropske unije za finansiranje infrasturkturnih projekata u selima.

Korisnici Mere 6 moći će da ostvare povraćaj od 100 odsto

Novina u odnosu na IPARD II program jeste Mera 6 - Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. Rezultati sprovedene analize u ovom sekotru pokazali su da je infrastruktura u naseljima u ruralnim područjima u znatno lošijem stanju u odnosu na gradska naselja.

Značajni problemi u ruralnim područjima su kvalitet i količina isporučene vode, veliki broj domaćinstava bez priključka na javni kanalizacioni sistem, tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, nerazvijena mreža lokalnih puteva ili neadekvatno održavanje postojećih. Korisnici Mere 6 će imati mogućnost da ostvare povraćaj od 100 odsto prihvatljivih troškova investicije.

Kako je planirano ovim sredstvima biće finansirani putevi, vodovod, kanalizacija, ulična rasveta, trafostanice i brojni drugi infrastrukturni projekti koji nedostaju našim selima. Za sredstava će moći da se prijave sve Mesne zajednice preko svojih opština, a obraćaće se Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Mera će zaživeti od 2023. godine

Vrednost investicija će biti naknadno poznata, a već sada se zna da će ova mera praktično zaživeti od 2023. godine, a da će se finasirati sve do 2026. godine. Podnošenje finalne verzije programa očekuje se već septembra tekuće godine.

Nema nabavke traktora putem IPARD poziva za ovu godinu

Podsetimo, već od prvog aprila do 30. juna očekuje se raspisivanje poziva za Meru 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Međutim, na razočarenje mnogih, ova mera podrazumeva izgradnju i opremanje objekata uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije, ali izuzev traktora. Za ovu meru izdvojeno je i najviše novca - 6,6 milijardi dinara.

Zatim, biće aktuelan konkurs za Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (izgradnja i opremanje) početom maja, a potom i poziv za Meru 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja od juna.


Tagovi

IPARD Mera 6 Infrastruktura Ruralna područja Branislav Nedimović Sem Fabrici Pozivi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]