Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erupcija vulkana
  • 05.10.2021. 18:00
  • La Palma, Španjolska

Spasili stoku od erupcije vulkana - sada prate njihovo ponašanje

Vulkanolozi su poručili vlasnicima stoke na kanarskom ostrvu La Palma da prate njihovo ponašanje jer ih ono može upozoriti na pojave koje će se tek kasnije registrovati na seizmografu.

Foto: Depositphotos/lucidwaters (ilustracija)
  • 99
  • 35
  • 0

Vulkan Kumbre Vijeha na kanarskom ostrvu La Palma, u Španiji i dalje ne miruje. Njegov deo juče se delimično urušio zbog čega se protok lave povećao, ali prema moru zbog čega nisu bile potrebne nove evakuacije u kojima je do sada svoje domove moralo da napusti više od 6.000 ljudi.  

Ovaj vulkan proradio je 19. septembra i to prvi put nakon 50 godina. Lava je do sada zahvatila više od 400 hektara zemlje i uništila 1.074 zgrade, pokazuju poslednje informacije evropskog satelitskog sistema Copernicus.

"Ako lava nastavi da se izbacuje u ovakvim ​​količinama, biće još veće štete", rekao je u ponedeljak državnoj televiziji RTVE premijer Kanarskih otoka Anhel Viktor Tores.

Tamo dominira uzgoj zasnovan na navodnjavanju, a većinom se proizvode paradajz, badem, kesten, banane i duvan. Sve se više razvija i seoski turizam, a ono što je njihovom stanovništvu prilikom evakuacije možda najteže palo je - ostaviti stoku. 

U planinskom delu ostrva mnoge porodice čuvaju koze i ovce koje su, kako piše efe.com, pokretač malih zanatskih fabrika sira. Ali, meštani nisu napustili svoje blago i ostavili ih na milost i nemilost erupcije koja se dešava svega nekoliko kilometara od njihovih sela. Sve su koze, ovce, kokoške, svinje i zečeve odvezeni u Las Kanales gde su zaštićeni od ove prirodne katastrofe, a njima osim vlasnika brinu i volonteri.  

Većnik za ruralni razvoj El Pasa, Gustavo Konsepsion otkrio je kako su pre erupcije shvatili šta se dešava, obavestili stanovništvo, obezbedili transport i ubrzo nakon erupcije i evakuacije samog stanovništva odvezli i životinje. 

Na odredište su stigle nervozne, ne samo zbog zvuka eksplozije koju uzrokuje erupcija i odvođenja iz njihovog prostora. Mnoge su i ranije predosetile da će se nešto desiti. Stoga su vulkanolozi preporučili stanovništvu da prate njihovo ponašanje koje ih može upozoriti na pojave koje će se tek kasnije registrovati na seizmografu. 

Prema Institutu za vulkanologiju Kanarskih otoka (Involcan) vulkan je u nedelju ispustio 16.000 tona sumpor-dioksida u atmosferu koji je u kombinaciji s oblakom prašine iz pustinje Sahara, dosegao čak do Portorika, piše El País. Pored toga, protekla dva dana čitavo ostrvo je pogodilo više od 40 manjih zemljotresa. 

Španski premijer Pedro Sančez je objavio program pomoći od 206 miliona evra namenjen obnovi vodosnabdevanja domova kao i ulaganju u poljoprivredu, turizam i zapošljavanje. 


Tagovi

Erupcija vulkana Spašene životinje La Palma Kumbre Vijeha Poljoprivreda Vulkan


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.