Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požarna katastrofa
  • 19.08.2015. 08:00

Spasao život iskočivši iz zapaljenog kombajna!

Plamen iz zapaljenog kombajna sukljao je i do 15 metara u vazduh, nakon što je srećom, farmer iz Sarija u Engleskoj iskočio iz svoje poljoprivredne mašine. Kombajn se zapalio tokom žetve pšenice.

Foto: Fotonadzor s farme Manor
  • 513
  • 39
  • 0

Plamen iz zapaljenog kombajna sukljao je i do 15 metara u vazduh, nakon što je srećom, farmer iz Sarija u Engleskoj iskočio iz svoje poljoprivredne mašine. Kombajn se zapalio tokom žetve pšenice.

Poljoprivrednik iz Velike Britanije, Lorens Metjuz upravljao je svojim Claas 580 Terra Trac kombajnom nakon rada na polju, a nedugo zatim je iskočio iz zapaljenog poljoprivrednog vozila na farmi Manor, blizu Dorkinga.

Eksplozija u zadnjem delu motora

"Najpre se upalilo upozoravajuće svetlo koje je navodilo na gubitak hidrauličkog pritiska i tada sam na zadnjem delu motora, iza rezervoara, ugledao vatru", rekao je Metjuz za Farmers Weekly.

"Skočio sam natrag u kabinu i pokušao da odvezem kombajn izvan polja, ali nisam stigao daleko pre nego što je motor potpuno zakazao! Ipak, otišao sam dovoljno daleko od useva, tako da ih vatra nije zahvatila" objasnio je on. "Dotad je vatru već bilo nemoguće ugasiti", rekao je Metjuz.


Zapaljeni kombajn

Pokušao da zadrži vatru

"Blizu smo zgrada, crkve. Pokušao sam da spasim useve, ali to bi izazvalo uništenje okolnog područja", istakao je engleski farmer. Metjuz je rekao da je kombajn neko vreme goreo, pre nego što je to uspeo da uoči. "Video ga je prvi zapravo jedan od radnika. On je primetio požar, pokušao da me pozove, ali mi je mobilni telefon bio prazan.

Šest tona pšenice i 850 litara dizela

Za to vreme sam i ja ugledao požar i skrenuo s polja." Nakon poziva u pomoć, Metjuz je uzeo aparat za gašenje požara i pokušao da zadrži vatru pod kontrolom. Vatrogasci su se pojavili i na sreću vetar je duvao od useva, a ne prema njima. Ali do tog trenutka, plamen je već bio 15 do 16 metara u vazduhu.

Metjuz je rekao da su taman napunili rezervoar za gorivo koji je sadržavao i do 850 litara dizela, pa je i to doprinelo jačini vatre. Bila je to prava vatrena kugla. Moglo se čuti i pucanje plinskih cilindara.

"Izgubili smo i deo roda. Nisam siguran koliko, ali po mojoj proceni, bilo je tamo 5 ili 6 tona Kruso pšenice spremne za mlin." Nakon pet sati, vatra se sama ugasila. Seoska osiguravajuća kuća NFU Mutual bila je tom prilikom vrlo predusretljiva, pa je ubrzo nakon požara, Metjuz u zamenu dobio novi Claasov kombajn.

Foto: Fotonadzor s farme Manor


Tagovi

Kombajn Gorivo Žetva pšenice Vatra Spremnik Požar na polju Hidraulički tlak Claas 580 Terra Trac Spas useva Lorens Metjuz Gašenje požara Kruso NFU Mutual Diesel Surrey


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."