Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Andaluzija
  • 02.06.2018. 08:30

Španija: Pokrenuta istraga o zlostavljanju sezonskih radnica

Više od 18 hiljada žena, od kojih su većina iz Maroka i Rumunije, godinama dolaze u špansku provinciju Huelva da bi brale jagode u ogromnim plastenicima Andaluzije. U tom regionu se svake godine se proizvede preko 300.000 tona jagoda, a Španija je lane izvezla jagode u vrednosti od 600 miliona evra. Međutim, nije sve idealno jer često te radnice budu žrtve nasilnika.

Foto: Pixabay / Alexas_Fotos
  • 363
  • 16
  • 0

Gradski savet u Andaluziji zatražio je sprovođenje istrage o seksualnom zlostavljanju i eksploataciji ženskih sezonskih (i migrantskih) radnika. To se dogodilo nakon što su reportaže u magazinima Correctiv i BuzzFeed News otkrile postojanje tog problema. Kako prenosi portal Poljoprivreda.info, u pomenuti reportažama je 28 sezonskih radnica, u Španiji, Maroku i Italiji, govorilo o seksualnom uznemiravanju i nasilju koje su trpele od nadređenih.

Više od 100 sezonskih radnica trpelo nasilje

Preko 100 žena, koje su intervjuisane u te tri zemlje, navele su da su tokom svog rada bili podvrgnute verbalnim napadima, uvredama i ponižavanju. Istražni gradski savet Andaluzije je zato pokrenuo istragu u vezi sa eksploatacijom i seksualnim napadima na migranatkinje zaposlene na sezonskim poslovima. Prema rečima savetnice za pitanja pravosuđa u andaluzijskom gradskom veću Rose Aguilar, ta stvar više neće ostati u domenu spekulacija. Ona kaže da su vlasti u Andaluziji odlučile da sve navode prijave tužilaštvu da bi se o tome sprovela istraga. Kako je Aguilarova istakla, pomenuta odluka je doneta posle sastanka sa sindikatima i organizacijama koje rade sa ženama migrantima.

Pretnje, vređanja, silovanja

U istragu je uključeno i svedočenje Marokanke Kalime, koja je kazala da ju je njen nadređeni u martu i aprilu 2017. godine nekoliko puta silovao. Ona je prilikom svedočenja izjavila da je migrantkinjama prećeno da će biti kažnjene ako odbiju seksualne odnose sa muškarcima. Još jedna od migrantkinja, Sabiha, rekla je da je njen nadređeni "okrutno i nečovečno" postupao, navevši da joj nije dozvoljavao i po nedelju dana da se tušira, dok su naročito poniženje trpile radnice koje ne govore španski. Ne želeći i ne mogavši više da trpi zlostavljanje Marokanka Kalima je svog napadača prijavila vlastima i trenutno se nalazi u skloništu za žene žrtve nasilja.


Izvori

Poljoprivreda.info


Tagovi

Španija Andaluzija Sezonski radnici Zlostavljanje Istraga Policija Poljoprivreda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)