Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambasada Španije ICEX
  • 16.09.2021. 16:00

Španija na Poljoprivrednom sajmu: Kad tehnologija pobedi klimu

Španija je danas najveći proizvođač i izvoznik voća i povrća u EU, a treći u svetu. Kako je Španija uspela da postane poljoprivredna velesila u Evropi i u svetu?

Foto: Herrera Kominek
  • 1.080
  • 207
  • 0

Španija je danas najveći proizvođač i izvoznik voća i povrća u EU, a treći u svetu. Imajući u vidu prirodna ograničenja Iberijskog poluostrva - zemljište koje nije naročito plodno, uz često nepovoljne klimatske uslove, sušna, žarka leta, oštre zime u kontinentalnom delu zemlje i manjak padavina - nameće se pitanje: kako je Španija uspela da postane poljoprivredna velesila u Evropi i u svetu?

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je idealna prilika da da srpski poljoprivrednici razmene iskustva svojim španskim kolegama, na nacionalnom štandu Kraljevine Španije, u Hali 1 Novosadskog sajma, 18-24. septembra.

Ulaganje u tehnologiju je ključ uspeha

Sistemi za navodnjavanje

Španska poljoprivredna tehnologija i oprema prepoznatljiva je i tražena u svetu, zahvaljujući svom kvalitetu i prilagodljivosti različtim uslovima. Jedan od sektora u kojima Španija prednjači su zalivni sistemi, koji su tokom decenija konstanto unapređivani usled prirodne potražnje - Španiji manjka vode za zalivanje, pogotovo na jugu, pa je tehnologija morala da odgovori na ovaj izazov. Rezultat su usavršeni sistemi za navodnjavanje, koji nude najveću produktivnost uz minimalan utrošak vode i maksimalnu kontrolu troškova.

U ovom segmentu  Španija može pomoći drugim zemljama, ne samo svojom naprednom tehnologijom, nego i savetovanjem pri strateškom planiranju i razvoju poljoprivrede. Svoja kvalitetna rešenja u segmentu navodnjavanja predstaviće: BOMBAS IDEAL, NOVAGRIC, RKD PIVOT (distributer za Srbiju: INGEL) i CAUDAL.

Đubrivo, prihrana i sadni materijal

Za optimalne rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji neophodan je i kvalitetan sadni materijal, ali i adekvatno hranivo, kao i preparate za zaštitu bilja, koji su postali osnov moderne poljoprivrede. đubrivo. U današnje vreme, značaj đubriva je toliko veliki da može čak i udvostručiti prinos useva. Kompanije INAGROUP, SEMILLAS FITÓ, TRADECORP (distributer za Srbiju: TRADEAGRO), SUSTAINABLE AGRO SOLUTIONS i LABIN predstaviće svoja biođubriva, semenski materijal, preparate za ishranu i biozaštitu bilja i biostimulatore, helate, folijarna precizna đubriva i mikrobiološke preparate, kao i organsko-mineralna, NPK, vodotopiva đubriva. Kvalitet španskog đubriva je poznat širom sveta, čemu u prilog govori činjenica da već godinama, kako u svetu, tako i u Srbiji raste njegova potražnja.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je idealna prilika da da srpski poljoprivrednici razmene iskustva svojim španskim kolegama, na nacionalnom štandu Kraljevine Španije, u Hali 1 Novosadskog sajma, 18-24. septembra.

Zahvaljujući plastenicima povećan je ciklus poizvodnje

Važno je napomenuti da je Španija vodeća evropska zemlja u plasteničkoj proizvodnji: korišćenje plastenika omogućava mnogim poljoprivrednicima proizvodnju od dva do tri ciklusa godišnje, kombinujući jesenje i zimske, sa prolećnim kulturama, što je omogućilo Španiji da postane lider u Evropi u proizvodnji voća i povrća. Potreba za prevazilaženjem nepovoljnih klimatskih uslova, sa ekstremno sušnim letima i olujnim jesenjim kišama, podstakli su korišćenje plastenika u Španiji.

Korišćenje plastenika omogućava mnogim poljoprivrednicima proizvodnju od dva do tri ciklusa godišnje, (foto: Carlos Roca ICEX)

Ova upotreba je najizraženija u pokrajinama Almerija i Mursija, gde se nalazi najveća koncentracija plastenika u svetu - takozvano "more plastike". Ovaj sistem je omogućio da Almerija, kao izrazito sušno, i klimatski surovo područje - bez tradicije u poljoprivrednoj proizvodnji - postane jedna od najbogatijih regija u Španiji. Kompanija NOVAGRIC je jedna od vodećih proizvođača plastenika koji nudi kompletna rešenja koja uključuju ne samo projektovanje, izradu i postavljanje plastenika već i navodnjavanje, rešenja za fertirigaciju.


Tagovi

ICEX Španska ambasada Poljoprivreda Španije Tehnologija


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner