Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni savez Srbije
  • 22.07.2022. 16:30
  • Grad Beograd, Beograd

"Šou rum": Uskoro ponuda zadružnih proizvoda iz cele Srbije

Zadružni savez Srbije uskoro u Beogradu otvara izložbeno-prodajni prostor.

Foto: Momčilo Karan
  • 231
  • 21
  • 0

Zadružni savez Srbije, u partnerstvu sa voćarskom zadrugom "Čarobni plodovi", planira u prvoj polovini septembra, otvaranje izložbeno-prodajnog prostora u kome će se moći videti, probati i kupiti zadružni proizvodi iz cele Srbije.

Ovaj svojevrsni zadružni šou rum (show room) nalaziće se u dvorištu zgrade Zadružnog saveza Srbije u Skerlićevoj ulici broj 24, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save i Narodne bibiloteke Srbije. Ovakvih ili sličnih pokušaja da se mali poljoprivredni proizvođači iz raznih krajeva Srbije sa objedinjenom ponudom približe ogromnom tržištu Beograda bilo je i ranije, ali oni u većini slučajeva, iz raznih razloga nisu uspevali.

Šta je šira priča?

Sudeći po onome što smo saznali, izložbeno-prodajni prostor Zadružnog saveza Srbije i zadruge "Čarobni plodovi" imaće bolju perspektivu jer on, između ostalog, ima i mnogo širu priču, a ne samo prodaju zadružnih proizvoda.

"Zadružni savez Srbije je jedan od osnivača Sajma etno hrane i pića koji se na Beogradskom sajmu održava već deceniju i po i na kome se mali i srednji proizvođači okupljaju na četiri dana krajem novembra, i tu za većinu njih prestaje konatkt sa potencijalnim kupcima u glavnom gradu Srbije, a koji bi zadovoljni onim što su probali i kupili želeli to ponovo da nabave", kaže predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i dodaje da uz to, uočili su da je sajam iz godine u godinu sve bolji, odnosno da su ponuda i kvalitet proizvoda na višem nivou.

Mesto gde će biti smešteni zadružni proizvodi

"U početku, kada je sajam zaživljavao, vrlo primetno je bilo da proizvođači, osim sa plasmanom, imali problema i sa pakovanjem, brendiranjem, marketingom... Sve što sam naveo i sve što smo u razgovoru sa zadružnim proizvođačima čuli, bio je razlog da počnemo da razmišljamo o tome da im u jednom adekvatnom prostoru u Beogradu ponudimo da mogu da prezentuju i prodaju svoje proizvode, ali da im i ponudimo drugu vrstu pomoći."  

Kajmak u kutiji od sladoleda, rakija u koka kola flaši?

Ističe još da su u svemu ovome skoro od presudne važnosti bili kontakti koje su već imali sa pomenutom voćarskom zadrugom, koja je kao prerađivač voća i povrća već imala određene veze i saradnju sa dobavljačima.

"Naša razmnišljanja idu u tom smeru da ako je nekom problem ambalaža ili dizajn pakovanja da mu pomognemo, ako je nekome problem brendiranje ili tehnološki postupak da mu pružimo pomoć oko toga ili ako su nekome poblem kontakti sa dobavljačima da probamo da im i to olakšamo", precizira naš sagovornik napominjući ponovo kako smo svi često uočavali da mali proizvođači imaju visokokvalitetne proizvode, ali da oni nisu adekvatno upakovani.

"Najbolja rakija je kod nas znala se nađe u plastičnoj flaši od koka kole sa čepom od fante. Ili, da u frižideru u kutiji od sladoleda bude najbolji kajmak. Naravno, da tako ne bi trebalo da bude i ubuduće, već da sve što je najbolje bude i upakovano u najbolju ambalažu."

U planu i platforma za onlajn prodaju

Kako dalje kaže Jovan Obradović iz voćarske zadruge "Čarobni plodovi", sarađuju sa firmom "Web digitizer" na promociji ponude na društevnim mrežama.

"Imamo rešenja i za skladištenje proizvoda zadruga. Jednostavno rečeno, hoćemo da im pomognemo na taj način koji će njima u tom momentu najviše da znači", kaže Obradović.

Obradović i Mihailović ispred zadružne prodavnice

Od naših sagovornika saznajemo da će prednost u izlaganju i prodaji proizvoda imati članice Zadružnog saveza, ali su dobro došli svi drugi koji imaju kvalitetne proizvode i geografsko poreklo.

"Kada se šou rum otvori bićemo tu svaki dan, na usluzi i zadrugarima i zainteresovanim kupcima, radićemo i prezentacije proizvoda, okupljaćemo na prvom mestu ljude iz HoReCa sistema, znači vlasnike i kuvare iz restorana i hotela, kao i ljude koji snabdevaju iste te restorane i hotele. Postavljamo i jednu platformu za onlajn prodaju proizvoda koja će biti dostupna tržištu celog grada", navodi ovaj sagovornik i dodaje da će svi zainteresovaniu građani moći i direktno da dođu do prodavnice na Vračaru i da kupe šta žele.


Tagovi

Zadržni savez Srbije Šou rum Jovan Obradović Nikola Mihailović Prodaja zadružnih proizvoa Domaći proizvodi


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.