Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 30.09.2021. 18:00

Solarni paneli u voćnjaku? Štite od sunca, a i pune traktor

Reč je o Agri-PV solarnom sistemu koji štiti voćke od mraza, grad, jake kiše i ožegotina.

Foto: Facebook/BayWa r.e. Global
  • 264
  • 30
  • 0

Projekat čiji je cilj istražiti u kojoj meri solarni sistemi mogu da posluže u zaštiti voća i plodova od nepovoljnih vremenskih prilika poput grada, jake kiše, ožegotina od sunca, mraza ili ekstremnih temperatura postavljen je u zasadu jabuka u Nemačkoj, piše Future farming.

Reč je o Agri-PV modelu kompanije BayWa r.e koji će testirati nemački Institut za solarne energetske sisteme i to u organskom zasadu jabuka u mestu Gelsdorf. Cilj ovog projekta je povećanje otpornost na klimatske promene u poljoprivredi kao i održivost uz dodatnu proizvodnju solarne energije.

U pet godina, koliko će trajati ovaj projekat, istraživaće se uticaj raznih principa zaštite jabuka na osam sorti. Prvo će se upoređivati tri različita, poput nepropusnih folija, protivgradnih mreža i Agri PV sistema sa fiksnim svetlopropusnim PV modelima koji ne propuštaju kišu kao i onih s PV modelima s gusenicama koji su po potrebi propusni.

Naučnici žele da istraže u kojoj meri oni mogu da zašte biljke i plodove od štetnih uticaja, ali i testirati propuštanje svetlosti različitih konfiguracija PV-a kako bi se utvrdio uticaj na rast biljaka kao i prinose.

"Ovo vidimo kao dugoročno rešenje koje će pomoći poljoprivrednicima da se prilagode posledicama klimatskih promena", kazao je Stefan Šindele, šef odeljenja za upravljanje proizvodima u BayWa-u. Istakao je i prednost očuvanja ekosistema uz poboljšanje sinergijskih učinaka i proizvodnju energije.

Dakle, istraživači žele da prikažu i finansijsku korist za poljoprivrednike koju imaju od proizvodnje energije.

Napominju da ako se u zasadima koriste električni traktori, paneli se mogu koristiti za njihovo punjenje. Takođe, mogu poslužiti i za solarno navodnjavanje. U ovom će se projektu koristiti Fendt 100 Vario.

Pogledajte na koji se način još koriste solarni paneli u poljoprivredi:


Tagovi

Agri-PV Solarni paneli Zaštita Voćnjak Nemačka Solarna energija Uzgoj voća Punjenje traktora Klimatske promene Fendt 100 Vario


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.