Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel
  • 21.01.2022. 18:00

Smanjite cene đubriva: Poljski poljoprivrednici poslali apel Vojčehovskom

Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača iz Poljske upozorio je na rast troškova, posebno cene đubriva, koji je povezan sa kontinuiranim padom prihoda.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 231
  • 100
  • 0

Poljski farmeri apeluju na poverenika Evropske komisije za poljoprivredu, Januša Vojčehovskog, svog sunarodnika, da pomogne u smanjenju cene đubriva u Evropi. Od početka krize, i sami smo svedoci, već su smanjili upotrebu mineralnih kod osnovne obrade zemljišta, a što će učiniti i kod prihrane ozimih useva.

Povećanje cene će posledično uticati na visinu prinosa, prihode, ali i na rast cena hrane. O apelu je obaveštena Copa-Cogeca, krovno udruženje poljoprivrednih proizvođača EU, navodi farmer

Nema šanse za dobit

U pozivu je Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača upozorio na rast troškova u ovom sektoru, posebno cene đubriva, koji je povezan sa kontinuiranim padom prihoda.

"Uzimajući u obzir trenutne cene, dolazimo do zaključka da će ih jednostavno biti nemoguće uravnotežiti s prihodima od prodaje poljoprivrednih kultura", naglasio je predsednik spomenutog saveza, Marian Sikora

Puna primena đubriva bi povećala troškove proizvodnje zbog čega ona neće biti profitabilna ni na najboljim tipovima zemljišta. Kako Poljaci tvrde, većina njihovih zemljišta je srednje kvalitetna što znači da nema šanse da posluju sa dobitkom.

Finansijska opterećenja

Predsednik Poljske asocijacije proizvođača žitarica, Stanislav Kacperček, kaže da će manja upotreba osnovnih đubriva rezultirati lošijim razvojem useva.

"Ukoliko bude manjak padavina, povećaće se negativan uticaj nepovoljnih vremenskih uslova na nivo prinosa i njihov kvalitet. Sve će rezultirati manjim rodom i negativno se odraziti na naše farme i prehrambenu industriju i potrošače", naglašava.

Šta će biti sa pšenicom ako ne dobije prihranu? (Foto: M.C.Celić)

Ovaj savez je upozorio da ovako brze promene na tržištu farmere lišavaju mogućnosti racionalnog razvoja farme, jer mnogi imaju brojna finansijska opterećenja u vidu kredita, zakupa i slično.

Rasipači mineralnog hraniva: Ušteda izborom pravog

Od poverenika se traži da podrži aktivnosti Vlade i premijera Mateuša Moravičkog koji je još početkom januara zatražio od Evropske komisije saglasnost za uvođenje subvencija za kupovinu đubriva za poljoprivrednike.

Za sada još uvek nema odgovora, ali znamo kako će ta zemlja od 1. februara ukinuti PDV na hranu, gas iđubrivo


Tagovi

Januš Vojčehovski Poljska Mineralna đubriva Cena Cena đubriva Isplativost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.