Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u EU
  • 02.07.2021. 07:30

Smanjiće se proizvodnja pšenice i uljane repice u EU - veći uvoz?

Stručnjaci previđaju smanjenje proizvodnje pšenice i uljane repice zbog standarda koje nalaže zelena politika EU.

Foto: Martina Popić
  • 140
  • 45
  • 0

U strategiji "Od polja do stola" Evropska komisija je predložila ciljeve za 2030. godinu, uključujući proširenje ekološke proizvodnje na 25 odsto poljoprivrednih površina s trenutnih osam odsto te smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto.

U evropskoj organizaciji "Cocereal" koja između ostalih okuplja i trgovce žitaricama, smatraju kako bi predloženi zeleni ciljevi mogli da smanje proizvodnju pšenice, inače glavnu žitaricu u EU. U svojoj su analizi objavili da bi se njena proizvodnja mogla smanjiti na oko 109 miliona tona u 2030. sa oko 128 miliona očekivanih ove godine.

EU izvozi velike količine pšenice, ali zeleni plan bi to mogao da obrne.

"Dakle, više nećemo biti jedan od velikih izvoznika, već jedan od uvoznika", pojasnio je Oliver Balkhausen, član uprave "Cocereal"-a i koordinator istraživanja u "Archer Daniels Midland"-u, prenosi Euractiv

Prema pisanju Tanjuga, za proteklih godinu dana iz Srbije je izvezeno skoro 742.000 tona pšenice. Prema zvaničnoj statistici Republičkog zavoda, u proteklih 11 meseci najviše pšenice otpremljeno je u rumunsku luku Konstancu, 414.000 tona ili 56 odsto od ukupnog izvoza. Italija je postala drugi kupac naše pšenice.

Od ratarskih kultura, EU je 2019. proizvela najviše pšenice

Ciljevi zaštite životne sredine koji su deo i reforme Zajedničke poljoprivredne politike takođe bi mogli dovesti do smanjenja uzgoja, ali i izvoza uljane repice. Prema ovim analizama, EU bi mogla da uvozi više od 10 miliona tona ove uljarice godišnje, u poređenju sa trenutnih šest miliona tona.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo poljoprivrede je u svojoj studiji predvidelo da će se zbog zelenih ciljeva smanjiti proizvodnja u Uniji. Ali, u radu francuskog agronomskog instituta INRAE njihova je perspektiva kritikovana kao previše pesimistična. Smatraju da treba uzeti u obzir promenu poljoprivrednih praksi i potrošačkih trendova.

"Coceral" smatra da su rizici nestabilnosti tržišta i premeštanja ekoloških problema u druge delove sveta pokazali da EU treba detaljnu procenu efekata svojih zelenih ciljeva.

Na ovo već duže vreme upozoravaju i u Evropskom udruženju poljoprivrednika Copa Cogeca, gde su konkretno reagovali na protivljenje zastupnika Evropskog parlamenta o ponovnom odobrenju upotrebe glifosata nakon 31. decembra 2022. Smatraju da se favoriziranjem jednog stupa održivosti nad drugim šalje vrlo demotivišuća poruka poljoprivrednicima širom EU.


Tagovi

Zeleni plan ZPP Izvoz pšenice Uzgoj uljane repice Uvoz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.