Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 20.07.2022. 18:00

Slovenački otkup pšenice je nezakonit prema pravilima Evropske unije

Evropska komisija tvrdi da obaveštenje o planu nije stiglo, uprkos tome što se inicijativa potencijalno kvalifikuje kao državna pomoć, što je nezakonito unutar Unije.

Foto: Martina Popić
  • 316
  • 17
  • 0

Slovenački premijer Robert Golob najavio je 1. jula da će Slovenija otkupiti pšenicu iz ovogodišnje žetve zbog stabilizacije cena i zaštite zaliha hrane. Ali, Evropska komisija nije službeno obaveštena o planovima slovenačke vlade, piše Euractiv.

Smatraju da je ovo pokušaj slovenačke Vlade da indirektno kontroliše maloprodajne cene stabilizacijom otkupnih.

Obaveštenje nije stiglo

Tamošnja stopa inflacije u junu bila je rekordna u poslednjih 26 godina i iznosila je 10,4 odsto. To je nateralo Vladu da se okrene problemu poskupljenja hrane.

Izvršna vlast EU tvrdi da obaveštenje o planu nije stiglo, uprkos tome što se inicijativa potencijalno kvalifikuje kao državna pomoć, što je nezakonito unutar Unije.

Slovenija će otkupiti svu domaću pšenicu - traži se ostavka premijera i ministarke

Tamošnji poljoprivrednici mogu da očekuju paket pomoći od 22 miliona evra za subvencije za gorivo, đubrivo i druge poljoprivredne inpute. Deo mera biće pokriven sredstvima iz drugog stuba ZPP-a. Sektor mleka takođe dobiva značajnu podršku koja će biti delimično finansirana kroz Privremeni krizni okvir državne, a koji je Komisija odobrila 23. marta za podršku primarnim poljoprivrednim proizvođačima.

Tamošnji poljoprivrednici mogu da očekuju paket pomoći od 22 miliona evra (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Prilagođavanje okvira

Međutim, podsećaju u Komisiji, o svemu tome to izvršno EU telo mora biti obavešteno kako bi dala svoje formalno zeleno svetlo, što je sada izostalo. Trenutno su u kontaktu sa slovenačkim vlastima kako bi dobili više informacija. Mora se proveriti da li je pomoć u skladu sa uslovom utvrđenim u privremenom okviru, odnosno da neće prelaziti 35.000 evra po korisniku i da će biti dodeljena najkasnije do 31. decembra 2022. godine.

Komisija trenutno konsultuje države članice i iznosi novi predlog za prilagođavanje okvira kako bi se povećao maksimalni nivo podrške koja se može dodeliti. Izgleda da je otkup pšenice izvan okvira privremene državne pomoći, koja se do sada koristila za davanje ograničenih iznosa u obliku direktnih grantova, a ne za kupovinu roba na tržištu. Iz EK su rekli da za sada ne mogu dati nikakvu procenu, jer još nemaju potrebno obaveštenje i podatke.

Objavljen otkup pšenice

Agencija za robne rezerve objavila je da će otkupiti 40.000 tona pšenice iz ovogodišnje žetve.

Vest se odnosi na otkup do 14.000 tona pšenice i do 26.000 tona pšenice uz obavezu skladištenja na teritoriji Slovenije. Za prvu partiju količina ne sme da bude manja od 100 tona, a za drugu 500 tona. Ukupna procenjena vrednost bez PDV-a iznosi 12,4 miliona evra.


Tagovi

Evropska Komisija Slovenija Otkup pšenice Javne nabavke Robne zalihe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.