Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 19.05.2020. 10:00

Slobodan Cvetković: Sajam u punom formatu, nećemo odustati ni od jednog segmenta

Sajam predstavlja 60 odsto naših prihoda na godišnjem nivou i on se održavao i u mnogo težim okolnostima nego što su ove sada i posle bombardovanja i u vreme poplava, rekao je generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Foto: Vedran Stapić
  • 617
  • 29
  • 0

Poljoprivreda je bila najmanje ugrožen sektor tokom vanrednog stanja, ocenio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na onlajn konferenciji "Poljoprivreda posle pandemije" koja je organizovana povodom 87. Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će ove godine biti, umesto u maju, održan od 19. do 25. septembra.

Govoreći o konkursima za poljoprivrednike napomenuo je da kriza izazvana korona virusom nije uticala negativno na taj segment i istakao da su se konkursi realizovali dodajući da su uvedeni i novi.

Šta je sa isplatom subvencija, a šta se menja u planu IPARD poziva?

"Raspisan je konkurs za traktore, traje do 30. juna, za nabavku opreme u biljnoj proizvodnji, a svi konkursi za mlade će biti realizovani. Za konkurs za mlade inače je stiglo oko 5.000 aplikacija, te će svi učesnici biti kontaktirani, kako bismo proverili da li ostaju pri tim aplikacijama", rekao je Nedimović.

Srpsko goveđe meso prvi put na arapskom tržištu

Ministar je ukazao da je pandemija virusa korona uticala na razvoj izvoza prehrambenih proizvoda iz Srbije, te da su se otvorila i nova tržišta.

"U toku vanrednog stanja dobijena je dozvola za izvoz jabuka u Indiju i prvi put u istoriji desilo se da Srbija izvozi goveđe meso na arapsko tržište. Jagode po ceni od 400-450 dinara po kilogramu išle su u izvoz prema Rusiji, a o toj cenu su ljudi ovde mogli samo da sanjaju, jer ovde nije bila veća od 200 dinara po kilogramu", rekao je Nedimović.

Poljoprivrednici pokazali prilagodljvost

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević ocenio je da su uslovi proizvodnje u vreme vanrednog stanja bili otežani. Ipak, kako je dodao, poljoprivrednici i prerađivačka industrija dobro su se snašli i pokazali su prilagodljivost.

Većina proizvođača nezadovljno sajtom "ePijaca Srbije" - u pitanju mnogi nedostaci

"Moderna i savremena poljoprivreda u digitalnoj tehnologiji je nešto na čemu moramo insistirati u narednom periodu i u procesu proizvodnje i u preradi u plasmanu - ePijaca Srbije je dobar primer toga. Napomenuo bih da smo uspeli da potpišemo veliki broj ugovora sa proizvođačima kako bi koristili subvencije. U poslednje dve nedelje isplaćujemo i vrlo je bitno jer smo uspeli nesmetano da obavimo deo posla koji poljoprivrednici od nas očekuju", rekao je Radojević.

"Sajam održavan i u težim okolnostima od ove"

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković ocenio je da dobit od poljoprivrednog sajma nije izgubljena, već samo prolongirana za septembar mesec.

"Pripreme su pokazivale da će ovaj Sajam biti bolji od prošlogodišnjeg, ali nismo mogli zbog ove situacije da ga održimo. Ohrabrujuće je ono što smo čuli od Nedimovića i Radojevića da poljoprivreda nije pretrpela velike štete i u nekim segmentima je profitirala kada je u pitanju izvoz pojedinih proizvoda. Imam utisak da je poljoprivreda u dobroj kondiciji", smatra Cvetković.

Međunarodni sajam poljoprivrede - od 19. do 25. septembra?

Kako je dodao, ova manifestacija mora da se održi, zbog prihoda koje ostvaruje.

"Sajam predstavlja 60 odsto naših prihoda na godišnjem nivou i on se održavao i u mnogo težim okolnostima nego što su ove sada i posle bombardovanja i u vreme poplava. Mi ćemo ga organizovati u punom formatu, nećemo odustati ni od jednog segmenta. Možda bi trebalo apelovati da se deo sredstava koji je ranije bio opredeljen za stimulisanje naših kompanija da izađu na strane sajmove, usmeri na izložbe koje će se desiti i na beogradskom i novosadskom sajmu i da probamo tako da spasimo našu sajamsku industriju."

Neizvesno učešće Češke

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma trebalo je da bude Češka, međutim ambasador te zemlje u Srbiji Tomaš Kuhta rekao je na pomenutoj konferenciji da učešće te države više nije stopostotno sigurno.

"Aktuelna situacija ne ide u prilog održavanju sajma u naknadnom terminu u septembru zbog toga što nisu jasni niti predvidljivi uslovi učešća na sajmu, transport uzoraka, prekograničnog transporta ljudi, a više od polovine čeških firmi, koje su prijavile učešće, odustalo je. Nismo sigurni da će taj termin biti moguće realizovati u formi da budu ispunjena očekivanja čeških firmi iz perioda kada je bilo dogovoreno da Češka bude zemlja partner", rekao je ambasador.

Uputio je apel organizatorima da se Sajam odloži za narednu godinu podsetivši da je Češka odložila svoju najveću poljoprivrednu izložbu koja je trebalo da bude održana krajem leta.

Sajam inače treba održavati u oktobru?

Međutim, da Sajam treba da se održi inače u nekom drugom terminu, bez obzira na trenutnu pandemiju, mišljenja je generlani sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Marko Stojanović.

"O Sajmu u maju mesecu nekoliko godina unazad razgovaramo sa organizatorima o tome da li je to dobar termin. U Evropi se ti sajmovi održavaju u toku zime kada kupci mogu da imaju vremena dođu na sajam i prodavci mogu na vreme da dogovore određene specifikacije sa proizvođačima i da ih na vreme dobavimo na srpsko tržište. Mi ćemo sve više imati želju prema Sajmu da se sagleda mogućnost održavanja u nekom drugom terminu nego u maju", kaže Stojanović i dodaje da smatra da ni septembar nije povoljan, jer su tada pripreme za jesenju setvu i može da će manji broj poljoprivrednika moći da dođe tada i njima kao izlagačima to stvara problematiku.

Otkazani sajmovi u Hrvatskoj i Sloveniji zbog opasnosti od širenja korona virusa

"Naša ideja je bila da ako Sajam treba da bude ove godine - da to bude sredinom ili u drugoj polovini oktobra."


Tagovi

Poljoprivredni sajam Konferencija Poljoprivreda posle pandemije Branislav Nedimović Vuk Radojević Slobodan Cvetković Marko Stojanović Virus korona


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner