Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet na selu
  • 10.06.2020. 09:00

Sledeće godine u ruralnim naseljima - internet za 90.000 domaćinstava

Državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija Tatjana Matić objasnila je još da će u prvoj fazi projekta, na proleće 2021. godine početi izgradnja infrastrukture koja će omogućiti pristup brzom internetu (100 Mbps) za 90.000 domaćinstava u ruralnim naseljima.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 140
  • 6
  • 0

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je to Ministarstvo pokrenulo projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim prodručjima Republike Srbije, prenosi se na zvaničnom sajtu.

"Ustanovljeno je i da za nešto više od pola miliona domaćinstava u ruralnim predelima ne postoji ekonomski interes operatora za razvoj mreža nove generacije, odnosno pristup internetu velikih brzina, kako je i navedeno u Rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći", istakla je Matić.

Oko 125.000 domaćinstava nema fiksni pristup internetu

Kako je najavila, predviđeno je da tokom naredne nedelje bude raspisan prvi Javni poziv za izbor operatora za zajedničku izgradnju širokopojasne infrastrukture, na osnovu analize stanja, kao i studija i mapa dostupnosti, koje je Ministarstvo izradilo tokom prethodne dve godine.

Kako prodati poljoprivredne proizvode putem interneta i zašto je komunikacija najvažnija?

"Analizom smo utvrdili da pet odsto domaćinstava, odnosno oko 125.000 domaćinstava nema fiksni pristup internetu. Budući da visoka penetracija širokopojasnog interneta značajno utiče na porast BDP-a i zapošljavanje, suzbijanje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih područja od ključnog je značaja za ravnomeran regionalni razvoj."

Brzi internet sledeće godine za 90.000 domaćinstva

Državna sekretarka objasnila je još da će u prvoj fazi projekta, na proleće 2021. godine početi izgradnja infrastrukture koja će omogućiti pristup brzom internetu (100 Mbps) za 90.000 domaćinstava u ruralnim naseljima.

Za projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije predviđena su sredstva projektnog zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 2.129.400.000 dinara.


Tagovi

Ruralna područija Brzi internet Internet na selu Internet mreža Širokopojasni internet Sela Srbije Internet komunikacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...