Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onlajn konferencija
  • 24.03.2022. 13:00

Setva 2022., kakvo će biti stanje žitarica i uljarica u regiji?

Koliko će koštati setva u okolnostima rata u Ukrajini, šta će se sejati u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na čemu štedeti, kako krizu pretvoriti u priliku - saznaćemo na onlajn konferenciji.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 155
  • 26
  • 0

Prolećna setva je pred vratima, jedna od najneizvesnijih do sada. Svakodnevno svedočimo o rastu cena repromaterijala, goriva i đubriva.

Zbog rata u Ukrajini, vrtoglavo rastu i cene energenata, što je ozbiljna opasnost za buduća kretanja vrednosti tržišta hrane.

Ako pogledamo prirodni gas, čija je cena na berzama povećana za deset puta, a znamo da gas iznosi tri četvrtine troška u proizvodnji mineralnih đubriva, jasno je da smo u problemu, jer bez njihove upotrebe, na sadašnjem agrotehnološkom nivou, nemoguće je očuvati globalni nivo prinosa. 

Da li smo na pomolu svetske prehrambene krize pitaju se mnogi. Mađarska i Srbija zabranile su izvoz žitarica i uljarica, brojne zemlje o tome razmišljaju, istovremeno planirajući prolećnu setvu. Dovodi se u pitanje i sprovođenje nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Šta ćemo sejati u regiji, u okolnostima ratnih zbivanja, na čemu ratari mogu da uštede i kako krizu da pretvore u priliku saznaćemo, između ostalog, na onlajn konferenciji "Setva 2022., – kakvo će biti stanje žitarica i uljarica u regiji?" koja će se održati 30. marta od 13 sati na Zoom platformi.

Razgovaraćemo sa stručnjacima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naši panelisti biće: Žarko Galetin, agro ekonomski stručnjak, Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Kristijan Puškarić, predsednik udruženja Hrvatsko sjeme, Suad Selimović, Privredna komora Tuzlanskog kantona (BiH) i Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora.

Link za prijavu na konferenciju pronađite ovde.

Samo prijavljeni korisnici moći će putem chata postavljati pitanja direktno panelistima.

Cela konferencija biće direktno emitovana na fejsbuk profilu Agrokluba.


Tagovi

Sjetva 2022. Ivica Kisić Žarko Galetin Mato Brlošić Suad Selimović Kristijan Puškarić


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/